SER Maestrat en directe

La Diputació de Castelló rehabilita el albacar i zones annexes al Castell de Xivert

L’obra contempla executar-se en dues fases, i un pressupost total de 200.000  euros

N. de P.

La Diputació de Castelló ha finalitzat la primera fase de rehabilitació del albacar i les zones annexes al mateix del Castell de Xivert. El albacar era originalment la zona emmurallada on es refugiava el bestiar davant una invasió, i per això sol ser una zona de grans dimensions annexa al recinte principal de defensa.

Els serveis tècnics de la Diputació han finalitzat aquesta setmana la primera fase de rehabilitació, que estava valorada en 50.000 €, i que ha aconseguit escometre una neteja integral en el terreny, eliminant restes impròpies del terreny.

Els treballs que s’han dut a terme són, en concret, el desbrossament, desenrunat i desmuntatge tant de restes originals deteriorades com de restes impròpies. L’àrea en la qual s’ha executat aquest treball és, en total, de 563 metres quadrats.

Per a Ruth Sanz, diputada de Cultura, és fonamental invertir en els monuments gestionats per la Diputació ja que ‘són el senyal d’identitat de la nostra província, la història dels castellonencs. Per això hem d’invertir a recuperar les restes històriques de la Castelló’.

D’aquesta manera, la segona fase, que està valorada en 150.000 € per part dels serveis tècnics de la Diputació, se centrarà en la restauració de l’aljub andalusí de la plataforma i l’excavació arqueològica del talús que separa l’accés al recinte superior i la plataforma on se situa l’esmentat aljub.

També s’escometrà la delimitació i la connexió entre el recinte superior i el albacar, atenent especialment les seues zones de trànsit, llocs on és fonamental realitzar una excavació arqueològica pel seu elevat interés històric, a l’ésser aquestes les que més habitualment guarden restes del passat.