SER Maestrat en directe

La Diputació de Castelló llança la campanya ‘Redueix, Reutilitza, Recicla’ per uns oceans sense plàstics

  • La Diputació Provincial de Castelló ha presentat avui una nova campanya de conscienciació ciutadana titulada ‘Redueix, Reutilitza, Recicla, per uns oceans sense plàstics de La Mar de Net’. Aquesta iniciativa, que es durà a terme en els municipis costaners de la província de Castelló entre maig i setembre, pretén destacar el problema ambiental dels residus plàstics a través de l’art i la sensibilització comunitària.

El diputat de Medi Natural, José María Andrés, ha explicat que l’objectiu de la campanya és “conscienciar a la població castellonenca a través de l’art, permetent destacar un problema ambiental que involucra a tota la societat, com són els residus plàstics que acaben en la mar”. Aquesta acció coincideix amb el Dia Marítim Europeu, que se celebra el 20 de maig, i forma part de la campanya del Dia Marítim de la Comissió Europea, destinada a donar visibilitat i difondre la importància dels oceans.

Segons Andrés, “des de la Diputació de Castelló som conscients del problema del plàstic i volem acabar, com més prompte millor, amb la gran quantitat de residus que, any rere any, s’aboquen en la mar”. Actualment, es calcula que més de 150 milions de tones de plàstics es troben als oceans, amb estimacions que indiquen que entre 4,8 i 12,7 milions de tones de plàstic hi acaben cada any. Aquesta situació podria provocar que, per al 2050, els oceans continguin més plàstics que peixos, un escenari que la Unió Europea treballa per evitar amb noves regulacions sobre els productes plàstics d’un sol ús.

La campanya de la Diputació de Castelló inclourà exposicions i tallers d’educació ambiental per abordar la problemàtica dels plàstics i el seu impacte en els peixos i els ecosistemes marins. “Redueix, Reutilitza, Recicla per uns oceans sense plàstic de La Mar de Net” busca no només informar i sensibilitzar el públic, sinó també promoure l’acció i la col·laboració per abordar aquest problema de manera efectiva.

La iniciativa començarà amb una exposició de l’artista castellonenc Xavier Carrillo, que es podrà visitar en el vestíbul de la Diputació de Castelló fins al dijous 23 de maig, abans de començar el seu recorregut pels municipis costaners de la província. Andrés ha conclòs destacant que “aquesta participació en el Dia Marítim Europeu és una oportunitat per unir els diferents actors europeus en un esforç comú per valorar, cuidar, protegir i preservar els valuosos recursos marins”.