Castelló, 26 de desembre de 2024. La Diputació Provincial de Castelló avança al costat de l’Associació Vitivinícola de Castelló per a aconseguir la Denominació d’Origen per als seus vins.
La institució provincial, per Junta de Govern, ha aprovat el conveni amb l’entitat per a la continuació del procediment de la sol·licitud del pas d’IGP a DOP Castelló, així com activitats complementàries de promoció. Un conveni pel qual l’entitat concedix una subvenció de 15.000 euros a favor de l’Associació Vitivinícola de Castelló.
“Continuem treballant perquè la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vins de la Terra de Castelló siga substituïda per una distinció que contribuirà a la dinamització econòmica de la província”, ha expressat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, qui ha continuat dient que “és innegable la qualitat i el prestigi que al llarg dels últims anys han anat adquirint els vins de Castelló i reforcem el compromís i suport des de la institució provincial per a aconseguir eixe reconeixement a nivell europeu”.
Així, l’ajuda de la institució va destinada a sufragar el servici de Secretaria Tècnica de l’IGP Castelló per a la terminació del Plec de la DOP Castelló, per a la preparació de la futura DOP i treball de debat i formació amb els cellers, a més de la subvenció d’altres activitats com la II Mostra professional de Vins *IGP Castelló i la difusió dels cellers i la Marca IGP Castelló.
Indicar que l’any 2003 es va crear i va reglamentar la Indicació Geogràfica “Vins de la Terra de Castelló”. Esta figura de qualitat designa els vins obtinguts íntegrament de raïm produït dins de l’àrea composta pels terrenys aptes per a la producció de raïm de vinificació emplaçats dins de tres subzones vitivinícoles, denominades Alt Palància-Alt Millars, Sant Mateu i Les Useres-Vilafamés. L’adaptació a les normes de la Comunitat Europea va propiciar que posteriorment la denominació dels vins de la província de Castelló fora l’actual Indicació Geogràfica Protegida Castelló, IGP Castelló.
Posteriorment, el Diari Oficial de la UE del 5 de juliol de 2019 va publicar l’aprovació de l’expedient que permet modificar el plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a ampliar l’àrea d’influència de la IGP, punt de partida per a sol·licitar la Denominació d’Origen (DO) per als vins de Castelló. Entre les modificacions aprovades es troba l’ampliació de l’àrea de la IGP a la qual podran integrar-se als 16 cellers actuals, unes altres dels municipis de Villahermosa del Río, Benafigos, Benicarló, Peníscola, Santa Magdalena de Pulpis, Càlig, Sant Jordi i Vinaròs, incrementant la superfície, que en l’actualitat és de 200 hectàrees fins a les 800 hectàrees de vinya de la província de Castelló.
Les principals novetats del plec de condicions de la DOP Castelló inclouen l’ampliació de les zones emparades; la creació de sis subzones vitícoles; la diferenciació de varietats tradicionals i mencions especials en l’etiquetatge.
Per a dur a terme totes les modificacions i realitzar la presentació de l’esborrany del Plec de condicions de la DOP Castelló es van organitzar diferents sessions de debat i formatives entre els cellers que formen part de l’Associació, la Junta Directiva i la secretària tècnica que van permetre la redacció i elaboració d’este esborrany del Plec el qual, el passat 13 de juliol, va ser aprovat. Després d’això el document va ser presentat a la Conselleria d’Agricultura per a la seua revisió i, si és el cas, aprovació i enviament al Ministeri d’Agricultura.
La presidenta del govern provincial ha subratllat que “continuem mostrant el suport de la Diputació als agricultors i productors de la nostra terra, per el gran treball i esforç que duen a terme perquè els nostres vins sumen reconeixements”.
L’impuls al sector vitivinícola de la província forma part de l’aposta de la institució provincial quant al suport als sectors primaris, la defensa del territori i a les nostres tradicions.