La Conselleria de Cultura ha anunciat que retirarà el nom del compositor vinarossenc Carles Santos dels premis de la música que anualment atorga l’Institut Valencià de Cultura (IVC). Aquesta decisió es prendrà a partir de l’edició de 2024, atenent al desig de la família del compositor, que va morir el 2017, que aquests guardons, instaurats el 2018, no portaren el seu nom.
Segons fonts de la conselleria, Dolors Cid, esposa durant molts anys de Santos, ha expressat que els premis «no representen la concepció de la música» que tenia el compositor. En unes declaracions fetes el 2020, Cid afirmava: «La meua conclusió després de veure la gala és que qui organitza aquests premis no sap qui era Carles Santos». Per això, demanava que es reconsideraren els premis «consultant a les persones que han seguit i entès la seua trajectòria» o que, directament, es retirara el seu nom si la línia dels premis continuava sent la mateixa.
Problemes amb el permís de la família
La conselleria ha subratllat que la principal raó per a estudiar un nou nom per als premis és que no es va demanar permís a la família ni als afins de Santos, la qual cosa va provocar protestes públiques i escrites. En aquest sentit, la viuda de Santos ha expressat el seu descontentament per l’ús del nom del compositor en premis que valoren aspectes de la música pop en valencià, un gènere pel qual sentia indiferència i, fins i tot, repulsa.
L’objectiu inicial dels Premis Carles Santos
Els Premis Carles Santos es van crear el 2018 per a potenciar els artistes i la indústria musical valenciana, augmentar el públic i donar a conéixer la feina del sector. El trofeu per als guanyadors és una representació del famós piano amb orelles creat per Santos. A la primera edició, es van incloure categories com artista revelació, millors discos de diversos gèneres, millor cançó, millor disseny, millor vídeo, millor gira i un premi honorífic que es va concedir a Vicent Torrent.
Falta de reconeixement a la música experimental
Tot i la naturalesa avantguardista de l’obra de Santos, els premis no reconeixen la música experimental o de vanguarda, un fet que la viuda del compositor ha lamentat. Segons Cid, Santos tenia una aversió especial cap al món dels cantautors i el folclore, i no se sentia proper a altres gèneres que apareixen en el programa dels premis.
Possible redisseny de la gala
La conselleria també està estudiant un possible redisseny de la gala dels premis, però de moment no està planificant una unificació de les diverses cerimònies de premis que organitza l’IVC. La nova directora adjunta d’Audiovisuals de l’Institut, María Fuster, proposa convertir els Premis Berlanga en un festival nacional i internacional, similar als certàmens de San Sebastián i Màlaga. Tot i això, el conseller de Cultura, Vicente Barrera, havia anunciat la possibilitat d’unificar les tres cerimònies de premis en un únic acte per reconéixer els sectors de les arts escèniques, audiovisuals i musicals.