Intercitrus exigeix a la Comissió Europea mesures urgents davant l’augment de deteccions de plagues en les importacions de cítrics

La Interprofessional Citrícola Espanyola, Intercitrus, ha fet una crida a la Comissió Europea per a posar en marxa “mesures urgents i contundents” després de registrar-se 26 deteccions de plagues i malalties en les importacions de cítrics procedents de països tercers durant el mes d’agost. Entre aquestes plagues, moltes de quarantena, es troben la taca negra (Phyllosticta citricarpa), la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta), la sarna dels cítrics (Elsinoë) i el cancro bacterià dels cítrics (Xanthomonas citri).

Sud-àfrica encapçala les intercepcions amb vuit casos de taca negra, principalment en carregaments de llimes, sumant quasi vint deteccions en els primers tres mesos de la seua campanya d’exportació a Europa. Zimbàbue, veí de Sud-àfrica, també va registrar deteccions de taca negra i falsa arna en les seues importacions de taronges.

Brasil va notificar vuit deteccions, cinc d’elles per la sarna dels cítrics i tres pel cancro bacterià. En total, Brasil ja ha acumulat 61 intercepcions d’aquestes plagues en 2024. Altres països del Mercosur, com l’Uruguai i l’Argentina, també van registrar casos similars.

A més, altres importacions vegetals, com roses d’Etiòpia, Kenya i Uganda, van presentar casos de falsa arna, una plaga que podria expandir-se als cítrics i altres cultius.

El president d’Intercitrus, Celestino Recatalá, ha qualificat de “incomprensible” l’actitud de la Comissió Europea, a qui acusa de mantenir una actitud passiva davant un risc fitosanitari que amenaça la citricultura europea. Recatalá ha subratllat que és necessari actuar de manera urgent per evitar pèrdues insuportables per al sector.

Nou trips amenaça les collites

Intercitrus també ha alertat dels problemes que estan patint els productors espanyols per combatre noves plagues, com el trips procedent del sud d’Àfrica (Scirtothrips aurantii), que està danyant els brots de tarongers i amenaça les pròximes collites. L’organització demana a la UE que accelere la investigació i autorització de solucions eficaces per a fer front a aquestes plagues.