SER Maestrat en directe

Finalitzada la restauració de les pintures d’arquitectura fingida de l’església arxiprestal

Acte amb motiu de la finalització de la restauració de les pintures fingides: parlen Emili Vinaixa, Guillem Alsina, Rut Sanz i José Luís Arín.

Les feines s’han executat gràcies a la col·laboració entre la Diputació de Castelló i la Diòcesis de Tortosa amb l’aportació econòmica al 50% per part de les dues institucions

Aquest matí l’alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina, ha rebut a la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz i l’administrador de la Diòcesis de Tortosa, Jose Luís Arín, per veure la restauració finalitzada de les pintures d’arquitectura fingida de l’església arxiprestal. Cal destacar que a l’acte també ha assistit el regidor de Patrimoni, Marc Albella, l’ecònom de la Diòcesis, Víctor Cardona i el rector del temple, mossèn Emili Vinaixa, així com el responsable de les feines, Marcos Roca, que ha sigut l’encarregat de detallar totes les tasques que s’han dut a terme per a recuperar les pintures.

En concret, s’ha fet la neteja i sanejament de la façana, amb la corresponent consolidació i hidrofugació de les pintures, més de la retirada dels elements que eren impropis de la fatxada. Així mateix, s’han eliminat els fongs i les humitats, a més d’aplicar un tractament especial per a garantir la preservació de les pintures i sobretot evitar que puguen aparèixer de nou, un tractament que no caldrà aplicar de nou almenys durant un període de 20 o 25 anys.

L’alcalde Alsina ha agraït a la Diputació de Castelló i a la Diòcesi de Tortosa la seua col·laboració per fer possible la restauració de les pintures. Segons afegia “es tracta d’un patrimoni únic a la comarca que per fi s’ha pogut recuperar de forma definitiva després d’anys de reivindicacions”. D’altra banda, assenyalava que el proper objectiu és continuar amb la restauració de la façana de l’església que dona la plaça de la Comunió, una tasca que permetrà posar en valor el temple.

Per la seua banda, la diputada Sanz comentava que “per part del Govern Provincial es realitza un important esforç en la preservació del patrimoni històric i religiós que es conserva al territori, part fonamental de la història dels nostres municipis”. En aquest sentit, insistia que gràcies a la col·laboració entre la Diputació i Diòcesis de Tortosa, on cada administració ha aportat el 50% de la inversió amb un total de 120.000€, s’han pogut recuperar les pintures. 

L’administrador Arín comentava la restauració de l’art religiós permet mantenir viu el passat i agraïa la col·laboració de totes les administracions que han fet possible recuperar les pintures de l’església arxiprestal.