La ciutat avança com Smart City desenvolupant un assistent virtual basat en Intel·ligència Artificial per a l’atenció dels serveis socials
Raquel Agost, coordinadora Social Bot
N. de P.
El Ajuntament ha participat en un projecte pioner d’aplicació de la Intel·ligència Artificial per a facilitar a la societat la transformació digital dels serveis socials. En el desenvolupament de l’eina s’ha col·laborat amb altres municipis de la Mancomunitat Plana Alta com a representant de l’àmbit rural (conformada per sis poblacions Sant Joan de Moró, Benlloc, les Coves de Vinromà, la Pobla Tornesa, la Serra d’en Galceran i Vilafamés), també s’ha col·laborat amb Benicarló, a través de l’Estratègia DUSI.
Amb la seua participació i desenvolupament d’aquest assistent virtual Vinaròs es consolida com la primera Smart City de la província de Castelló en l’aplicació de la Intel·ligència Artificial en l’atenció dels serveis socials, amb la posada en marxa d’una eina capaç d’oferir atenció i informació a la ciutadania en llenguatge natural. Aquest projecte és una clara aposta de l’Ajuntament per seguir en la línia que s’ha marcat en les seues polítiques d’innovació aquests últims anys, innovant en matèries com la transformació digital dels serveis públics i la lluita contra la bretxa digital. Tot el treball realitzat en aquest projecte i els seus beneficis podran ser compartits amb la xarxa Innpulso a la qual pertany el municipi de Vinaròs, com a exemple de bones pràctiques en un àmbit tan important com és l’aplicació de projectes d’Intel·ligència Artificial en els serveis socials de les Smart Cities.
L’assistent virtual denominat Social Bot Vinaròs, facilita l’accessibilitat i usabilitat de la informació sobre els serveis socials als seus usuaris/es, sent un element més de comunicació digital actualitzat. L’assistent virtual SocialBot és la porta d’entrada al Sistema Públic Valencià de Serveis Socials amb disponibilitat 24/7. D’altra banda, l’eina tecnològica és un suport per al personal tècnic, ja que permet optimitzar el temps d’accés a la informació i comunicació amb la població.
L’assistent virtual es presenta en fase beta, i anirà millorant les seues respostes a mesura que vaja tenint més interaccions amb les persones que l’utilitzen, podent incorporar cada vegada més respostes adaptades a les necessitats de la ciutadania a cada moment. A més, aquestes interaccions generen informació de valor anonimitzada (Big Data), amb aplicació directa a la planificació, avaluació i millora dels serveis socials. Això per exemple, serveix com a suport per a la identificació de les necessitats de la població, així com la detecció de noves situacions socials a temps real, que queden registrades en la base de dades, i permet planificar una resposta adequada en el territori de la ciutat de Vinaròs.
Aquesta iniciativa enforteix el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials (SPVSS), i s’alinea amb l’Agenda 2030 en l’aplicació de diferents Objectius de Desenvolupament sostenible (ODS 9, ODS 10, ODS 11). Tenint com a marc el Laboratori Provincial de Serveis Socials Benicarló-Vinaròs, s’ha treballat en la creació d’un prototip de Chatbot Inclusiu, proporcionant una eina fruit d’un treball coordinat entre els equips de serveis socials de la Mancomunitat Plana Alta i els ajuntaments de Vinaròs i Benicarló; el grup de recerca Social InnovaIIDL de la Universitat Jaume I i l’equip de l’empresa SemanticBots, spin-off de l’UJI cofundada per investigadors del grup TKBG.
Aquest projecte compta amb el finançament de la Vicepresidència i Conselleria de Igualtat i Polítiques Inclusives, a través del conveni signat amb la Universitat Jaume I. Es tracta d’un conveni que es va signar en 2018 per a promoure les activitats del Laboratori de Serveis Socials a la província de Castelló destinades a poblacions menors de 10.000 habitants, comptant també en la seva implantació a l’Ajuntament de Vinaròs amb finançament al 50% per l’EDUSI Social, projecte europeu desenvolupat conjuntament entre Benicarló i Vinaròs.