SER Maestrat en directe

El Toro es prepara per a la XX Fira de la Trufa Negra

El Toro es troba a punt de celebrar la vintena edició de la seua Fira de la Trufa Negra, un esdeveniment que ressalta la qualitat d’aquest preuat fong en la localitat de l’Alt Palància, programat del 23 al 26 de novembre.

Malgrat la seua reduïda població, amb poc més de 230 habitants, el Toro destaca per la fertilitat de la seua terra, propícia per al cultiu de la tòfona. La fira, que busca promoure aquesta excel·lència a nivell mundial, també reflecteix els esforços de la comunitat per fer front a la despoblació. 

El certamen convida a persones de totes les edats a participar, oferint xarrades i conferències d’experts locals i externs, tastos de tòfona, un mercat per a adquirir aquest cobejat fong, conegut com l’or negre de la regió, i exhibicions per a entretindre a tots els públics. L’alcalde del municipi, Jose Arenes, explicava “l’objectiu és fer difusió de la villa i del nostre motor econòmic, que és la trufa negra. A més, la gent es sorprendrà del que és el Toro i vorà el nostre castell”.

El divendres 24, en el Saló de Plens, es duran a terme xarrades sobre truficultura, abordant temes com la influència del clima en la producció tofonera i les necessitats nutricionals en el cultiu de trufa.


El dissabte 25 serà el dia central, amb la recepció d’autoritats i inauguració en el recinte firal Pavelló Multiusos. Es realitzaran degustacions de plats trufats, exhibicions de caça de tòfona amb senglar i demostracions de maquinària utilitzada en el cultiu de tòfona.

El diumenge 26, en el Saló de Plens, hi haurà més xarrades sobre truficultura i la possibilitat d’adquirir tòfona fresca. “Totes aquestes jornades formatives o de difusió, si van acompanyades d’una bona gastronomia, fan que la gent sempre vulga tornar” afegia l’alcalde del municipi. 


Al llarg del cap de setmana, els restaurants i bars locals oferiran menús trufats. La comunitat del Toro es bolca en aquest esdeveniment, que atrau a milers de visitants durant els quatre dies. Per a facilitar l’accés, l’Ajuntament ha implementat un servei de taxi gratuït des de Sogorb, operatiu el dissabte i diumenge, de 9.30 a 20.00 hores i de 9.30 a 18.00 hores respectivament, amb prèvia comunicació i sol·licitud a l’Ajuntament del Toro.