SER Maestrat en directe

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés va presidir la inauguració de l’auditori municipal d’Alcanar, referent a tot el territori.

Ahir a la tarda es va celebrar, amb èxit d’assistència i participació, la inauguració del Teatre Auditori José Antonio Valls Subirats d’Alcanar. Un 29 de març, ple d’emocions a flor de pell, que va comptar amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, acompanyat de l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, regidors i regidores, altres representants institucionals i, sobretot, un teatre auditori ple gent del municipi de gom a gom que es retrobava amb el seu auditori muncipal.

 

Abans de la inauguració, el president de la Generalitat de Catalunya va  signar el llibre d’Honor de l’Ajuntament d’Alcanar i va visitar un bar del municipi, acompanyat de l’alcalde d’Alcanar, per a compartir un cafè amb les persones usuàries de l’establiment, amb qui va conversar una estona com un canareu més.

 

Durant el seu parlament al Teatre Auditori, Joan Roig, va posar en relleu la rellevància d’aquest moment històric: “les generacions futures parlaran de la posada en funcionament del Teatre Auditori José Antonio Valls Subirats d’Alcanar, perquè la societat tindrà la cultura com a mesura de riquesa i salut cívica. Som i serem un municipi ric culturalment, i hem d’estar molt orgullosos i orgulloses.”

 

Un equipament del poble que torna totalment renovat i adaptat als nous temps, com un espai obert a una activitat cultural moderna i atractiva que no quedarà al marge de les inquietuds socials del moment i que, per tant, entrarà a formar part dels circuits culturals promoguts per la Generalitat de Catalunya.

 

El president de la Generalitat, va posar en relleu que aquesta inauguració “situa Alcanar encara més en el mapa, amb un equipament de primera en l’àmbit nacional que permetrà facilitar l’accés a la cultura al conjunt de la ciutadania i despertar vocacions artístiques en els nostres joves d’Alcanar i les Terres de l’Ebre, que en el futur ompliran auditoris encara més grans”. El president també va celebrar que en aquesta ocasió ha fet una visita per “un motiu d’alegria que mostra la capacitat de resistència, de treball i de construcció d’esperança dels canareus i canareves. Després d’anys difícils i plens de dificultats, ara podem mirar el futur amb esperança gràcies al treball fet per Joan i el seu equip, i també amb la  implicació d’entitats, veïns i veïnes”.

 

El batle també va tenir unes paraules d’agraïment per a Remei Alfara, directora històrica del Grup de Teatre Gresol, una de les entitats culturals més emblemàtiques del municipi “quan vam dir adeu a l’auditori aquell dia d’estiu del 2018, acomiadàvem part de les nostres vides, però també acollíem l’esperança perquè sabíem que de les runes naixeria un nou equipament que donaria resposta a les necessitats de totes les nostres entitats i associacions. Avui estem vivint una fantasia. Em sento absolutament afortunat, desitjant que la Remei puga viure moltes més actuacions del seu estimat Teatre Gresol”.

 

Tal com va explicar Roig, el Teatre Auditori d’Alcanar no és només un equipament, és també un reconeixement a moltes persones estimades del municipi que ja no estan i que han elevat el nivell cultural d’Alcanar. En aquest sentit, Roig va fer un “homenatge especial a la família i al record sostingut de José Antonio Valls Subirats, un músic i compositor canareu prodigiós que va desenvolupar una gran carrera musical i una obra que els experts de l’època van definir excepcional per a un músic de la seua edat. Malauradament, ens va deixar abans de desplegar la seua prometedora carrera musical”.

 

Imma Valls Subirats, germana de José Antonio, va recordar el seu germà, “un canareu valent perquè treballa en un llenguatge universal, la música. És xiquet, alumne, mestre, director i compositor, que porta la música i el nom d’Alcanar arreu del món, allí on vaiga”.

 

Enric Adell, vicepresident de la Diputació de Tarragona, va recalcar que “la cultura és un dels pilars fonamentals del nostre país, també a Alcanar. I la cultura tradicional, com la de les bandes de música, representa Alcanar i les Terres de l’Ebre arreu i fa més gran el país en l’àmbit nacional i internacional”.  Així mateix,  Adell va recordar que, arran dels aiguats del 2021, “gràcies a  la valentia i insistència de l’equip de govern de l’Ajuntament d’Alcanar, la Diputació de Tarragona va derivar una part de la subvenció de l’auditori per a finançar les obres de millora de la xarxa de pluvials. Podem dir que, a banda d’inaugurar aquest equipament de primera divisió, també començaran pròximament unes obres que en un futur permetran millorar els problemes davant futurs aiguats.”

 

L’acte d’inauguració, presentat per Mariola Nos, tècnica responsable de l’auditori, ha estat acompanyat per un quintet format per músics de les dos bandes, la Municipal i la Canareva, una manera metafòrica de dir que el Teatre Auditori José Antonio Valls Subirats és una unió cultural i de poble. El quintent està format Jorge Martorell Loriente, Joel Ribot Bel, Miren Torné Beteta, Àngel Beteta Molina i Guillem Fernández Parra.  Així mateix, la Banda Municipal de Música d’Alcanar ha acomiadat l’acte amb l’Himne de Catalunya.

 

Programació especial de la inauguració de l’auditori

 

L’Ajuntament d’Alcanar ha preparat una programació especial per a celebrar la inauguració de l’Auditori José Antonio Valls que dona el tret de sortida l’1 d’abril i que s’allargarà fins al 7 de maig.

 

D’aquesta manera, al llarg d’un mes, hi actuaran la Banda Municipal de Música d’Alcanar; l’Agrupació Musical Canareva; la Jazz Band; la Coral Sòl de Riu; el grup de cineastes; el Cor Iúbilo,  i el Grup de Teatre Gresol. A més, la inauguració tindrà programació pròpia, formada per un espectacle infantil de la companyia Estaquirot Teatre, a proposta de l’entitat Ameiba, i les actuacions de Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba i la Banda Municipal de Barcelona.

 

Les entrades per a les diferents actuacions de les entitats locals es poden recollir  a la Casa de la Vila de l’Ajuntament d’Alcanar i a l’Oficina de Turisme de les Cases d’Alcanar. Les entrades per als espectacles de programació pròpia es poden comprar a través del web del teatre auditori municipal teatreauditorialcanar.cat.

 

Imatge cedida per la Delegació de la Generalitat a les Terres de l’Ebre.