SER Maestrat en directe

El PPCS es reuneix amb els regants per atallar la sequera amb “les bones idees” dels professionals

El PPCS es reuneix amb els regants per atallar la sequera amb “les bones idees” dels professionals

El secretari general del PPCS, Salvador Aguilella, aborda amb el president de la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana, representants de comunitats de regants i organitzacions agràries, l’emergència hídrica.

Aposta per “l’escolta activa” com a “garantia d’eficàcia” i creu que és “necessari recollir les seues propostes per tal de resoldre un problema que ens afecta a tots”. “L’agricultura és base econòmica i els seus professionals garantia de desenvolupament per a la província”.

El secretari general del PPCS anuncia la presentació d’iniciatives en tots els ajuntaments de la província per a arribar a acords en defensa del “bé comú”. Aguilella considera que “la veu del camp ha d’arribar a les institucions per actuar”. El secretari general del PPCS, Salvador Aguilella, acompanyat pel vicesecretari provincial de Desenvolupament Sostenible, Vicente Tejedo, s’han reunit amb els regants amb l’objectiu d’atallar la sequera. “És un problema que ens afecta a tots, especialment al camp, i de l’optimització de recursos i treball eficaç depèn el nostre èxit”.

Per a aconseguir-ho, Aguilella defensa “l’escolta activa” als professionals del camp. “És necessari recollir les seues propostes per tal de resoldre un problema comú perquè del bon ús de l’aigua depèn la nostra agricultura, base econòmica per a aquesta província”.

El secretari general del PPCS s’ha reunit amb Pascual Roch, president de la Federació de Comunitats de Regants Comunitat Valenciana, Juan José Burdeus, president de la Comunitat Regants de Borriana, Santiago Costa, representant de la comunitat de regants Riu Millars Cota 220 i representants d’organitzacions agràries per analitzar “un escenari crític”. “Sóc conscient que els primers compromesos són els nostres regants, perquè saben de la necessitat de racionalitzar un bé cada vegada més escàs i per això és fonamental escoltar-los per implementar les millors polítiques”.

Per a aconseguir-ho, el PPCS liderarà en tots els ajuntaments iniciatives en defensa de l’optimització dels recursos hídrics. “Ja ho hem fet a la Vall d’Uixó, on hem sol·licitat en ple al Govern d’Espanya poder autoritzar els agricultors de la Plana Baixa l’ús de la bassa del Belcaire per regar les parcel·les agrícoles”.

Aquesta demanda es concretarà en cadascun dels municipis amb el repte d’exigir al Govern de Sánchez solucions. “La seua indiferència davant aquest problema genera incertesa, i els nostres agricultors no necessiten més inestabilitat en la seua professió, necessiten respostes eficaces”.

És per això que en el PPCS demanen “la reparació del sobreeixidor de l’embassament d’Arenós, prevista com a primera fase de l’adequació de la presa, i l’adjudicació de la qual està suspesa des de fa dos anys”. “D’haver-se executat permetria ampliar fins als 100 hm³ la capacitat de la presa”.

Així mateix, exigeixen ajudes directes de les confederacions per posar en marxa els pous de sequera, “perquè si s’acaten decisions com la reducció de l’ús d’aigua per als regadius en un 10%, com ha ocorregut a la zona de Millars-La Plana, també han de ser diligents a l’hora d’implementar solucions”.

Finalment, la iniciativa proposa millorar l’ús de les aigües regenerades per al reg, “ja que durant l’última legislatura la demanda va estar bloquejada”, reclamar ajudes a Europa per garantir aigua amb fins agrícoles i ramaders, a més de posar en marxa un pla d’emergència en cada municipi amb el repte de gestionar els recursos hídrics amb la màxima eficàcia davant la sequera.

En positiu

De moment, el PP “aconsegueix acords en les administracions en les quals governa amb convenis com el subscrit entre el Consell i la Diputació de Castelló per augmentar els fons que garanteixin l’execució de 19 obres de millora en sistemes de sanejament i depuració”.

A més, “avança en localitats com Borriana, on hem aconseguit desbloquejar l’estació depuradora del municipi amb una inversió de 34,5 milions d’euros”. “Els exemples de la política útil que ve a resoldre i complir la paraula donada”, ha conclòs Aguilella.