El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola comença amb una ‘despertà barroca’, cinema i el concert del Cor Ad libitum amb Licentum XVI

El Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola inaugura la seva 29a edició amb una combinació d’activitats culturals i musicals. Organitzat per la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Peníscola, el festival tindrà lloc del 25 de juliol al 3 d’agost. Durant aquest període, es programen vuit concerts i altres activitats paral·leles com un piromusical i espectacles familiars.

Aquest dijous 25 de juliol comença el certamen amb una sessió de cinema al Palau de Congressos de Peníscola, a les 22.30 hores, amb la projecció de la pel·lícula premiada ‘Farinelli, Il Castrato’ de Gérard Corbiau. La pel·lícula, que compta amb una banda sonora reconeguda, narra la història de Farinelli, el nom artístic de Carlo Broschi, un famós castrat del segle XVIII. L’entrada és gratuïta amb invitació, disponible a la taquilla del Palau i en línia a la web.

Després, el divendres 26 de juliol, a partir de les 21.00 hores, el grup de Vila-real Visitants donarà el tret de sortida a la gran jornada d’inauguració amb la ‘Despertà Barroca’, una desfilada creativa que recorrerà els carrers del municipi des de la platja Nord fins al Castell del Papa Luna. Aquesta activitat, dirigida a tots els públics, combinarà diverses disciplines artístiques.

Per la seua part, el director del festival, Leonardo Marqués, ha destacat que aquesta desfilada “servirà per anunciar i convidar a tothom a gaudir de la nova edició del Festival”. A continuació, a les 22.30 hores, tindrà lloc el primer concert al Pati d’Armes del Castell del Papa Luna, protagonitzat pel grup Lucentum XVI i el Cor de Cambra Ad Libitum, conegut pels seus múltiples reconeixements com el ‘Gran Premi de Cant Coral’.

Aquest any, el concert ‘Strela do dia’ de Lucentum XVI i Ad Libitum està dedicat a la presència femenina en les cantigues des del segle XIII fins als nostres dies. El repertori inclou una selecció de cantigues a Santa Maria d’Alfons X el Savi i diverses col·leccions de polifonia medieval i renaixentista, així com del primer barroc, amb obres de compositores com Maddalena Casulana, Francesca Caccini i Barbara Strozzi. A més, s’estrenarà una cantiga polifònica composta per Pedro Salinas Robles. Després del concert d’obertura, el festival continuarà amb una sèrie de concerts destacats com l’òpera ‘Dido i Enees’ en versió concert, per Amonico Consort (27 de juliol); ‘Regina’ de Capella de Ministrers (28 de juliol); ‘Bach a la carta’ amb Café Zimmermann (29 de juliol); i l’òpera escenificada ‘Il Combattimento di Tancredi e Clorinda’ de Claudio Monteverdi, a càrrec d’Ensemble Contratemps (30 de juliol).

El festival prosseguirà el 31 de juliol amb ‘Vides paral·leles. Vivaldi & Bach’ de la mà de l’Orquestra Barroca de Sevilla; una ‘Gala barroca’ amb Noves Veus del Barroc i Ensemble Barroca (2 d’agost); i el tancament amb ‘I si Versailles poguera parlar…’, de La Spagna, el 3 d’agost. A més dels concerts de pagament, el festival ofereix l’espectacle familiar ‘L’arpa furtiva’ amb la formació ‘De soprano i arpa’ (del 27 al 31 de juliol, accés lliure) i un gran piromusical (1 d’agost).

Així mateix, cal mencionar que el festival posa a la venda un abonament per assistir als cinc concerts de pagament per 50 euros. Les entrades anticipades tenen un preu de 12 euros, disponibles a la web de l’IVC, a les taquilles situades a la Casa de l’Aigua i els dies de concert al Castell.