- El president destaca l’esforç inversor sense precedents realitzat pel seu equip de govern incidint en què amb la incorporació de romanents el pressupost de 2023 supera els 200 milions, enfront dels 143 milions de 2019”
- El dirigent provincial defensa la seua aposta pel Fons de Cooperació Municipal amb el qual els ajuntaments de la província han rebut en el període 2020 – 2023 un total de 81 milions d’euros, dels quals la Diputació ha aportat 48
- El president també explica que s’ha triplicat la inversió en serveis socials que ha passat dels 26 milions d’euros de 2019 als 80 milions de 2022
- El socialista Santi Pérez reivindica la major utilitat de la Diputació progressista, lamenta que Marta Barrachina reivindicara en el ple la figura de Carlos Fabra, posa en valor la gestió de l’actual equip de govern i assessors i agraeix que José Martí que haja prestigiat la institució
José Martí
José Martí
José Martí
José Martí
N. de P:
El president de la Diputació, José Martí, considera que l’equip de govern progressista que presideix format pel Partit Socialista i Compromís ha complit l’objectiu de «canviar la imatge de la Diputació i la seua forma de funcionar, de manera que durant l’actual mandat la institució ha sigut «més eficaç, ha estat permanentment al costat dels ajuntaments i molt més pròxima a la ciutadania».
A més, ha sigut categòric en assegurar que «en la meua presa de possessió el 28 de juny de 2019 vaig dir que veníem a canviar les coses, a canviar la Diputació, i hem complit». Sosté que «és una cosa que s’ha aconseguit «amb el treball lleial d’un equip de govern de coalició, unit i cohesionat, que ha sigut capaç de proporcionar estabilitat a la institució».
Diputació moderna i de tots
El president ha assenyalat que «quan dic que hem canviat la imatge de la Diputació no em referisc únicament a la modernitat que projecta el nou logotip, també estic parlant que l’hem obert al conjunt de la societat, als qui abans no tenien cabuda a la casa, com les associacions de la memòria democràtica, que han pogut accedir a ajudes per a finançar la recuperació de restes de represaliats pel franquisme».
Fama reputacional
Entre els assoliments del seu equip de govern Martí ha destacat que s’ha posat fi a la mala imatge que arrossegava la Diputació des de fa molts anys, assenyalant que «hem passat de la crisi reputacional a la fama reputacional». Ha sigut la culminació d’un procés que «amb moltes dificultats» va iniciar el seu antecessor en el càrrec, Javier Moliner.
Esforç inversor sense precedents
Pel que a les xifres es refereix, el president ha posat en valor que en l’actual mandat «s’ha fet un esforç inversor sense precedents, incrementat per damunt del 30% els pressupostos de la institució, que han escalat des dels 143 milions d’euros de 2019 als 188 milions de 2023, que amb la primera incorporació de romanents ja han superat la xifra de 200 milions d’euros».
Majoria d’edat municipal
Aquest increment té una doble raó de ser: reconéixer definitivament la majoria d’edat dels ajuntaments de la província i apostar de manera decidida per l’autonomia municipal.
Martí ha destacat «la importància que els alcaldes ja no hagen d’anar a palau per a demanar al president de torn que secunde econòmicament un projecte municipal» perquè «ara reben de manera equitativa els recursos que els corresponen, segons la població i els criteris establits, i en l’exercici de la seua reconeguda majoria d’edat i autonomia municipal els destinen al que consideren convenient, sense tuteles de cap mena des de la Diputació».
Més diners que mai
El president creu que les xifres oficials de la institució provincial parlen per si mateixes, ja que s’ha triplicat àmpliament l’invertit als ajuntaments de la província a través de transferències i actuacions diverses. Si la xifra de 2019 va ser de 18 milions d’euros, el passat exercici de 2022 es va multiplicar per 3,6 fins a situar-se en 66 milions d’euros.
Aposta pel Fons de Cooperació
Per a fer realitat aquest increment de transferències i inversions ha sigut fonamental l’aposta pel Fons de Cooperació Municipal, al qual la Diputació de Castelló aporta 48 milions d’euros en el període 2020-2023:
→ 2020 5,6 milions d’euros
→ 2021 12,4 milions d’euros
→ 2022 15 milions d’euros
→ 2023 15 milions d’euros
Sumant als 48 milions aportats per la Diputació als 33 milions transferits en idèntic període per la Generalitat Valenciana, la quantitat global que es reparteixen els 135 municipis de la província de Castelló entre 2022-2023 a través del Fons de Cooperació se situa en 81 milions d’euros.
Alerta Martí que són quantitats molt elevades que amb governs d’altres signe polític no percebrien els ajuntaments de les comarques de Castelló perquè es dona la circumstància que la Diputació d’Alacant que presideix el president regional del Partit Popular, Carlos Mazón, està en contra del Fons i, a més, «el té recorregut en els tribunals».
#CastellóAvança
El president també ha reivindicat com a assoliment l’impuls al Pla #CastellóAvança, un programa biennal d’inversions dotat amb 30 milions d’euros perquè els ajuntaments puguen planificar i executar les obres que decidisquen realitzar en un període de dos anys sense les urgències i problemes de compliment de terminis que hi havia anteriorment amb el Pla 135.
Triplicar la despesa social
El cap del govern de la Diputació Provincial també ha posat l’accent en la important labor desenvolupada en matèria de Benestar Social. Ha recordat que amb l’entrada en vigor de la Llei Valenciana de Serveis Socials la Diputació s’ha fet càrrec del cost dels serveis socials municipals en tots els pobles de menys de 10.000 habitants.
En aquest sentit ha oferit la dada que el període 2019 – 2022 s’ha triplicat la despesa social a través de subvencions i convenis a ajuntaments i entitats socials, en passar dels 26 milions d’euros de 2019 als 80 milions de l’exercici de 2022.
Mandat de consens
Martí assegura que «malgrat la tensió d’alguns moments», és pròxim a finalitzar un mandat en el qual «hi ha hagut molt més consens del que sembla». En aquest sentit, recorda que en 133 ocasions tots els grups representats en el ple (PSPV-PSOE, PP, Compromís i Ciutadans) han votat de manera conjunta per a impulsar, secundar o reivindicar assumptes importants per a les persones que resideixen a la província de Castelló. La unitat s’ha substanciat amb 84 declaracions institucionals i l’aprovació unànime de 49 mocions.
A més, cal recordar que durant el mandat el Grup Ciutadans ha votat dues vegades a favor dels pressupostos i s’ha abstingut en altres dues ocasions. Per part seua, el Partit Popular va votar en contra en dues ocasions però es va abstindre en altres dues.
També recorda que els integrants de l’equip de govern han tingut una presència constant en el territori mantenint un contacte permanent amb les alcaldesses, alcaldes i el conjunt de les corporacions locals.
Pestes i tempestes
Assegura Martí que el full de ruta de la Diputació progressista aposta per la proximitat amb els ajuntaments, alguna cosa s’ha practicat des del primer dia de mandat i de forma més intensa a partir de 2020 quan es va prendre consciència que caldria fer front a un període de pestes i tempestes amb la pandèmia i les borrasques Gloria i Filomena. Recorda que la Diputació es va encarregar de gestionar l’operació que va permetre que els ajuntaments de la província pogueren comprar i portar màscares des de la Xina, quan a Espanya no n’hi havia.
Aigua, Esport i Cultura
El president reivindica a més l’impuls que s’ha donat durant l’actual mandat al Pla Director de l’Aigua de la província i els 700.000 euros destinats en 2023 per a potenciar l’esport base, incloses les zones rurals d’interior. També destaca el suport als grans esdeveniments esportius que s’organitzen en aquesta terra, el retorn a la província de La Vuelta amb dues etapes, i el Circuit Provincial de Cultura dotat enguany amb 800.000 euros, que porta espectacles culturals de qualitat a tots els pobles.
Fons Europeus
Al costat de tot això, Martí refereix l’ardu treball per a aconseguir el desenvolupament de dos projectes importants a realitzar amb Fons Europeus de Reconstrucció: el Projecte Estratègic per la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE de l’aigua) per a digitalitzar un servei al qual ja s’han adherit 105 municipis de la província i el Pla Necst Destination Castelló 2026 dotat amb 4 milions, la qual cosa representa una clara aposta per la renovació i millora dels establiments vinculats amb la pràctica del cicloturisme .
El que ens incumbeix
Martí ha recordat que un període de temps tan complex i convuls ha sigut necessari ocupar-se de matèries que no són competència de la Diputació «però sí de la seua incumbència», com la crisi del sector ceràmic i l’activació del moviment reivindicatiu de ‘Salvem la ceràmica’ i adjudicar un contracte per a assegurar el subministrament de fluid elèctric per als xicotets pobles d’interior a un preu assumible.
Santi Pérez, PSPV-PSOE
El portaveu socialista Santi Pérez ha afirmat que «segurament aquesta ha sigut la legislatura més difícil de la història», amb la irrupció d’una pandèmia i una crisi inflacionista. Sobre aquest tema, ha destacat que durant l’emergència sanitària, la Diputació de Castelló va destinar per primera vegada en la seua història ajudes a empreses per valor de 15 milions d’euros. Per això, li ha recordat al Partit Popular que «ara demana ajudes per a les empreses quan en els seus 24 anys de govern no va dedicar en cap de les crisis ni un sol euro a empreses i comerços».
També ha parlat de l’Aeroport de Castelló, «que ara, amb governs progressistes, significa récord de vols i oportunitats de treball en el camp aeroespacial», lamentant que en l’últim ple de la Diputació la presidenta provincial del Partit Popular «lloara la figura d’una persona tan poc edificant com Carlos Fabra». Creu que resulta «preocupant» que «el nou PP tinga moltes coses del vell PP».
El portaveu del PSPV-PSOE ha reivindicat la Diputació progressista del canvi com «més útil i eficient» i la gestió realitzada des de l’àrea de Carreteres. Sobre aquest tema ha assenyalat que «les carreteres vertebren i enguany hem aconseguit el pressupost de l’àrea més elevat de la història: 13,2 milions d’euros”.
Pérez també ha posat en valor la cohesió i treball realitzat per l’equip de govern i «de tots i cadascun dels assessors, que -dirigint-se als periodistes- al contrari del que succeïa abans, a tots els heu vistos treballant i ajudant en la Diputació per a aconseguir una província millor».
Finalment, ha referit que «hem tingut la sort de comptar amb un gran president, que ha sabut obrir les portes de la Diputació, prestigiant-la, fent-la més útil i equitativa, com farien els grans mestres, els grans filòsofs».
«Gràcies, president Martí», ha sigut la frase amb la qual Santi Pérez ha finalitzat la seua intervenció.
Ignasi Garcia, Compromís
El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha destacat que durant aquesta legislatura, en l’equip de govern de la Diputació «hem dotat d’estratègia l’acció institucional, hem treballat per a estar més al costat de les persones i els ajuntaments i per a preparar les nostres comarques i els nostres pobles per als temps que estem vivint. Ningú, cap persona ni cap poble, pot quedar-se arrere en aquesta transició climàtica que porta associada una transició econòmica i social i que ha de ser, al nostre entendre, justa des del punt de vista social i demogràfic».
En aquest sentit, Garcia ha destacat el Pla Director de l’Aigua, «projecte que consolida el dret humà a l’accés a aigua potable, sanejada i de qualitat; el Pla de Transició Energètica, que garanteix l’energia vital mínima i afavoreix la custòdia del territori contra l’especulació; el projecte d’Educadores Ambientals, que dota de recursos per a afavorir el consum de proximitat, residu zero i l’economia circular; i l’activació de les plantes de purins, com a espais de agrocompostage».
Quant a l’àrea de Promoció Econòmica, encapçalada per Pau Ferrando, el portaveu de Compromís ha assenyalat l’aplicació de les polítiques d’ocupació de qualitat, «com Talent Rural, impulsat aquesta legislatura i que acosta a les persones universitàries als municipis d’interior, o l’activació dels centres CEDES que, en col·laboració amb LABORA, fomenten la formació i les ofertes d’ocupació per a la recuperació econòmica de les nostres comarques».
«També el programa Aula Mentor o els programes de Recuperació, Transformació i Resiliència, com el programa de Capacitats digitals per a dones i Oficines Accelera Pime rurals, o el programa de sostenibilitat empresarial, entre altres novetats», ha exemplificat Garcia.
«En definitiva, en Compromís governem conscients del moment històric d’emergència climàtica i econòmica que ens toca viure, aplicant polítiques de transició cap a una economia verda i circular, i ho hem demostrat en la Diputació de Castelló, fent que siga model de polítiques de sostenibilitat en País Valencià», ha conclòs.