SER Maestrat en directe

Dimiteixen dos regidors mes del govern socialista en Benicarlo: Pedro Manchón i Clara Cid.

En sengles comunicats publicats en els respectius comptes de facebook ahir a la tarda a les 4, els regidors socialistes de Benicarló, Pedro Manchón Pau i Clara Cid Blasco van anunciar la seva renúncia a l’escó.
Aquestes dimissions s’uneixen a les de Román Sánchez el mes de setembre i a la de Filo Agut al desembre passat.
Els dimissionaris no han explicat els motius però remeten al comentat en els dos casos anteriors respecte a discrepàncies i falta de comunicació en el grup de govern municipal.
Cal recordar que el PSPV-PSOE va obtenir majoria absoluta amb 11 regidors en les últimes eleccions municipals amb Xaro Miralles al capdavant. L’alcaldessa ja anunci´o fa uns mesos que no es presenta a la reelecció i el candidat d’aquesta formació serà Ilde Añó.
 

Comunicats penjats pels protagonistes a Facebook:

Pedro Manchón Pau 16h

Avui és el meu últim dia com a regidor de l’Ajuntament de Benicarló.

No és la meua intenció airejar els motius perquè ja han sigut públiques les dificultats internes que ens han acompanyat. Se n’ha parlat obertament d’elles per les decisions adoptades al llarg de la legislatura i per les dimissions d’altres companys.

Mai és un bon moment per a una determinació com la que prenc. El treball en algunes àrees de l’Ajuntament no et dona cap respir per a trobar un trànsit que ho justifique. El calendari cultural i festiu de la nostra localitat és constant, i quan encara no s’ha superat una convocatòria cal estar capficat en l’organització de la següent.

Per a mi és difícil deixar-ho ara que tenim prop les Falles. Això no li ho he de contar a la gent que em coneix. Encara així, faig un pas al costat convençut d’haver-ho donat tot i d’haver acompanyat a la Junta Local Fallera durant el procés organitzatiu d’un any molt especial.

Esta no és una renúncia còmoda, però sí és l’opció que considero justa, perquè sé on he d’estar. I això és més potent que res. Més que consumar les il·lusions i més que preocupar-me per les reaccions a un posicionament personal que, com tot el que faig, procuro abordar amb fermesa.

Els moviments en clau electoral ja fa setmanes que han arrancat. I amb ells tot tipus d’especulacions i comentaris. Per això és una bona ocasió per a deixar clar que no he tingut ni tinc interés de formar part de cap candidatura. Vull quedar-me al marge del procés i desvincular-me del protagonisme que correspon a les persones que sí són aspirants de veritat.

Queden resolts els principals fulls de ruta per als pròxims mesos, i han sigut presentades les programacions culturals. També estan amanides les contractacions essencials per a les pròximes Festes Patronals, així com els convenis per a les subvencions de les Falles.

Per més que em quede massa llarg, i perquè ningú té l’obligació de seguir llegint, voldria a partir d’ací fer un poc de retrospectiva del treball completat. I crec necessari fer-ho ara, al final del meu camí, perquè és el resultat d’una feina compartida. Cal posar-la en valor repartint agraïments merescuts.

 Teatre

A Benicarló la pandèmia no va aturar la cultura. Vam entendre que amb ella es generen valors però també economia. Persistint hem aconseguit ser referència afiançant-nos com a capital cultural del Maestrat.

 Hem gaudit d’obres de reconegut prestigi internacional, però a més de consumir teatre, al nostre poble se’n fa i de qualitat. Per això hem donat a les companyies i als artistes locals la visibilitat que mereixen. I ara fa just una setmana tancàvem el cercle incloent els seus projectes a la temporada de 2023. Gràcies a Rafa Sánchez per la magnífica gestió que fa en la contractació i programació dels espectacles.

 Un nou espai d’arts escèniques

L’Auditori Pedro Mercader prompte presentarà millores de condicionament, però el nou teatre i la sala polivalent són una necessitat. En juny de 2021, prou abans de que es viralitzaren reivindicacions, vam celebrar una reunió amb l’àrea d’Urbanisme per a valorar l’antic solar de la Fàbrica de Pituca. El departament de Cultura va emetre en aquell moment un informe justificant les necessitats i traslladant proposta al departament d’urbanisme per a que que s’iniciaren els tràmits per a la ubicació del nou espai d’arts escèniques en el lloc mencionat, entre els carrers Febrer Soriano i Sant Francesc. Si es concreta, cèntric i al costat del MUCBE, ajudarà a consolidar un potent nucli cultural a la ciutat. Caldrà això sí concedir-li prioritat a la demanda. 

 El MUCBE i els ibers

El MUCBE ja és referència més enllà de l’àmbit local. En els últims anys han vist la llum exposicions temporals de gran calat, i també hem obert les portes a d’altres permanents, com la dedicada a la història del convent de Sant Francesc i la celebrada Terra d’Ibers. L’excel·lent exposició i l’ambiciós treball arqueològic als jaciments del Puig i el Mas de Fabra posiciona Benicarló com un enclavament de referència de la cultura dels ibers. Enhorabona i gràcies a tot l’equip dirigit per Lorena Luján i a la resta de col·laboradors de cada projecte que surt del museu.

 Premis Literaris Internacionals Ciutat de Benicarló

Els Premis Literaris Ciutat de Benicarló agafen impuls i enguany recuperaran la singularitat que ens permetia conèixer, ja publicades, les obres guanyadores la mateixa nit de la gala de lliurament dels guardons. Compleix deu anys el premi degà, l’Internacional d’Àlbum Il·lustrat Infantil.  I la més jove de les convocatòries, el Premi de Narrativa Juvenil, arriba als quatre anys amb rècords de participació. Som afortunats de comptar amb Onada Edicions, imprescindible en l’organització, la resta d’entitats col·laboradores i amb els patrocinis de la Fundació Caixa Benicarló, IFF i INEOS Composites.

 Biblioteca Manel Garcia Grau

La nova biblioteca Manel Garcia Grau ha estat un projecte iniciat en meitat de la passada legislatura i que s’ha conclòs a l’equador de l’actual. La sort es completarà en disposar de tot el personal tècnic que requereix, perquè Benicarló compta ara amb un transatlàntic per a acollir tot tipus de programació, però precisa de la tripulació que s’ajuste a les necessitats del servei. Formar part de la xarxa de biblioteques és clau per a recaptar recursos que milloren les prestacions. Gràcies a Manuel Vicent i a la resta de treballadors per la seua dedicació.

 Ràdio Benicarló

Ràdio Benicarló és l’única emissora municipal de la província. Si el 107.3 de la FM té una audiència consolidada, és per la programació i el rigor periodístic dels professionals que passen pels micròfons i les taules de redacció. També pels col·laboradors. Gràcies a tots els que van fer i fan possible el magazín ‘Veus de casa’, guanyador el passat any del premi Ràdio Associació al millor programa radiofònic local. Joan Peiró, admirat company i amic, ho mereixia especialment per la seua trajectòria. Aprofito per a agraïr la feina a Rosanna Melià i als mitjans de comunicació, perquè la cultura és fonamental, però necessita d’altaveus.

 Festes Patronals d’Interés Turístic Autonòmic

Les festes són sentiment de pertinença. Els anys 2020 i 2021 el nostre municipi va patir com tots la crisis sanitària, però va saber vestir-se d’esperança. Vam fer poble posant al centre de la programació als nostres artistes, i vam advertir que ja no els baixaríem de l’escenari. I així ha sigut.

 S’han preservat grans clàssics, innovat quan s’ha pogut, i recuperat activitats perdudes, com Córrer la Traca i d’altres iniciatives que s’han anunciat. Per això és bonic rematar la feina començant els tràmits que permetran que les Festes Patronals siguen declarades d’Interés Turístic Autonòmic. Gràcies a les entitats pel suport i per adherir-se al manifest i al dossier que hem elaborat.

 Enginy, empenta i creativitat. La Comissió de Festes la conformen persones d’una gran vàlua. Coincidir de nou amb gent estimada i fer noves amistats és un dels millors regals que m’emporto d’esta experiència. Gràcies també a les reines, a la resta de representants i a les seues famílies per la sort de compartir viatge.

 La meua gratitud més sincera per a Sofia Roig. Amb ella sempre he trobat l’experiència administrativa necessària. Persones com Sofia són l’autèntic carburant de l’Ajuntament. A la Brigada d’Obres i Serveis tot el reconeixement per la seua tasca imprescindible.

 Les Penyes

L’entramat que conformen les nou penyes de Benicarló ha demostrat la importància que tenen els joves amb equilibrades dosis de festa i solidaritat. La Coordinadora de Penyes mereixia la seu social que prompte acollirà les seues reunions. L’Enhorabona a tot el col·lectiu. I d’una manera personal a Eloy Cerdá, a Mireia Mancheño i als seus respectius equips. Felicitats també a Juanan Llorach, actual president, i al grup que ha començat una nova etapa.

 Les Falles de Benicarló

El 10 de març de 2020, amb les falles ja al carrer, començava una travessia carregada d’incerteses que es faria llarga. I començarien a tancar-se tallers d’artesans mentre també trontollaven la resta dels sectors productius de la festa. Per això vam encomanar als artistes de Benicarló les escultures efímeres que van cremar a la plaça de Mossèn Tomás amb motiu de les Festes Patronals i amb la complicitat de les Falles. Una proposta que altres indrets fallers van exportar després als seus municipis.

 Pel mateix motiu i per la necessitat de tornar, vam creure oportú celebrar les Falles en quant les autoritats sanitàries així ho permeteren. L’Ajuntament va subvencionar cadascuna de les comissions que van voler participar d’una edició extraordinària que tindria lloc en octubre de 2021. Tot es va concretar de la mà de la Junta Local Fallera i de cinc falles, amb èxit de participació i sense incidències sanitàries. Les restants comissions van considerar no participar d’acord amb les seues circumstàncies particulars. Una decisió que sempre es va respectar i entendre, perquè la idiosincràsia de cada falla forma part de l’encant de la nostra festa. El retorn quasi complet es va produir per fi el passat any. La nit de la Crida es va estrenar un magnífic vídeo promocional que es faria viral, posicionant una vegada més les nostres falles dintre del panorama faller.

 50 anys del Nord de les Falles

 El cinquantenari de les Falles de Benicarló mereixia accions de transcendència. Queden per a la història el treball documental ‘Flames al nord’ produït per Jordi Marzá i el seu equip, i el magnífic concert extraordinari que obria els actes de celebració. Els mestres Dani Tejedor, Pablo Anglés, Juanjo Villarroya i Josvi Arnau, amb la participació de dos-cents músics, van lligar amb totes les lletres les falles a la cultura. I enguany mateix serà una realitat al MUCBE l’exposició permanent ‘El Nord de les Falles’.

 Els cinquanta anys arriben acompanyats d’unes falles municipals que volen ser homenatge a la festa (la falla principal) i al calendari festiu i cultural (la falla infantil). Dos obres concebudes per artistes de casa i pels alumnes del Grau d’Artista Faller i Escenografia de Benicarló.

 La JLF que presideix Fede Guimerà m’ha considerat un company més al llarg de tot este temps. El seu treball és imprescindible i mereix tot el recolzament. Gràcies als presidents i a les comissions de les tretze falles pel compromís que tenen per esta gran festa. També ha sigut per a retindre’l el per sempre, el tracte proper amb les falleres majors de Benicarló i les seues famílies.

 Teixit associatiu

 El santoral dibuixa el calendari que hem heretat. Les celebracions de Sant Antoni, la Setmana Santa i Sant Gregori són alguns exemples. Cites que disposen d’entitats organitzadores de prestigi. Per això també calia impulsar la Biennal dels Sants de la Pedra mitjançant una associació que sempre podrà ser lliure i autònoma en la gestió de cada edició. La Germandat d’Abdó i Senén ha assolit amb èxit la primera romeria nocturna a l’ermita dels Sants Màrtirs, i la resta d’iniciatives també tenen molt bones perspectives de futur.

 No és fàcil arribar a tots i en el moment precís, però sabem que el teixit associatiu de la ciutat té una importància capital. Hem intentat ajudar administrativament de la mà de Javier Constante i Saida Porres. I després també amb Silvia Salvador. Moltes gràcies a totes les entitats socioculturals per la seua implicació en Benicarló. 

 Gràcies finalment a tots els companys de l’Ajuntament que han facilitat cada acció que s’ha demanat. Desitjo molta sort a la gent que ara i en un futur seguirà treballant pel nostre poble.

Clara Cid Blasco

16 h 

Avui he presentat la meua dimissió com a regidora. Encara que queden pocs mesos per a acabar la legislatura, considero que és el moment de deixar-ho, la falta de comunicació dins de l’equip de govern fa molt dur el dia a dia i ja no tinc suficient energia per a continuar fent el treball amb la dedicació que mereix.

Només em queda agrair tot el seu treball i tot el que m’han ensenyat al personal de l’ajuntament, especialment al departament de comerç, promoció econòmica i Informatica amb els quals he treballat colze a colze i als quals els done tot el meu reconeixement i gratitud. Gracies!

Espero haver aportat el meu granet d’arena a la nostra ciutat, aquesta ha sigut la meua intenció des que vaig començar aquest projecte. Ara torno a la meua professió, al 100%, a reprendre-la amb més ganes que mai.