Compromís presenta una moció plenària en defensa del sector de la pesca i proposarà que sigui conjunta

La coalició ha mantingut un estret contacte amb representants de la confraria de pescadors per tal que queden reflectides les conseqüències que tindrà la proposta de la Comissió i mostre el rebuig a les noves mesures

Núria Isern Arnau, com a portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Benicarló i, en aplicació de la Llei 8/2010 de la Generalitat Valenciana de 23 de juny de Règim Local de la Comunitat Valenciana i del ROF, presenta per a la seua inclusió i debat davant del ple de l’Ajuntament la MOCIÓ DE REBUIG DE LA REDUCCIÓ DE DIES DE PESCA A LA MEDITERRÀNIA I EN SUPORT A LA PESCA TRADICIONAL VALENCIANA per al seu debat i l’aprovació, si s’escau. 

EXPOSICIÓ

Les mesures incloses en el Pla de Gestió Plurianual del Mar Mediterrani per a 2025 fereixen de mort el sector de la pesca que, en 20 anys, ha perdut la meitat de les barques de la seua flota. La nova restricció de reducció en un 66% dels dies de pesca d’arrossegament que es vol implantar a partir del proper any, resulta totalment incompatible amb l’activitat pesquera, ja que no hi ha economia que es puga sostindre treballant entre 20 i 28 dies l’any. 

Esta mesura posa en perill la supervivència de les 556 embarcacions que operen al litoral mediterrani i podria provocar la pèrdua de més de 17.000 llocs de treball directes i indirectes vinculats al sector de la pesca, així com la desaparició de confraries de pescadors o la privatització de les llotges, transformant un sistema pesquer tradicional i de proximitat en un altre model que no tinga en compte les necessitats de les comunitats locals. 

A Benicarló, com a la resta de ports valencians, catalans, murcians i andalusos, s’han aplicat en els darrers anys importants mesures de selectivitat per protegir els recursos pesquers a la Mediterrània, amb vedes temporals i espacials. El sector pesquer ha sofert importants conseqüències socioeconòmiques negatives per les restrictives mesures de gestió, per la qual cosa, l’aplicació del Pla de Gestió que ara proposa la Comissió Europea, podria tenir un impacte irreversible en aquesta flota, així com en tota la indústria pesquera europea del Mediterrani occidental. 

El sector local ha patit en els últims anys una reducció en els dies de pesca, tancament de caladors, parades temporals de l’activitat amb la finalitat d’aconseguir la recuperació de les poblacions de peixos. També han incorporat les anomenades “portes voladores”, que redueixen dràsticament l’impacte sobre el fons marí, a la vegada que participen en campanyes de protecció de tortugues de la Mediterrània i selecció de captures.

La iniciativa ‘Upcycling the oceans’ de la Fundació Ecoalf i Ecoembes, que coordina el reciclatge dels residus d’envasos lleugers de plàstic, llaunes, brics, cartrons i paper va recollir el 2023 un total de 154.896 quilos de residus als 45 ports mediterranis, una iniciativa que involucra 643 vaixells de pesca i 2.583 pescadors, dels quals el 75% correspon a embarcacions d’arrossegament. Aquestes xifres als 15 ports de l’autonomia valenciana van suposar 75.380 quilos de residus, 195 vaixells arrossegadors i 878 pescadors, que col·laboren en l’eliminació anualment dels nostres oceans de tones de residus marins, una iniciativa pionera a nivell mundial que dona als residus una segona vida a través del reciclatge i fent visible el seu impacte en la mar. Només a Benicarló s’estima que dins aquesta iniciativa es van extraure del fons marí més de 2.870 kilos al llarg de 2023.

Aquesta nova prohibició només afecta els països comunitaris, deixant sense regulació ni control l’activitat pesquera d’altres països de la conca mediterrània. 

El peix fresc suposa una part important de la nostra economia i el sector pesquer local és garantia de cadena alimentària sostenible i segura. El peix i marisc suposen ingredients fonamentals pel sector de la restauració i la nostra dieta, així com part fonamental del patrimoni cultural i gastronòmic local.

La proposta de la Comissió implica una reducció del 79% dels dies, de 73.391 a 15.415. Això suposa una assignació mitjana de 27 dies a l’any per vaixell. Aquesta assignació impedeix la viabilitat de la flota d’arrossegament de la Mediterrània.

• El mecanisme de compensació previst no inclou algunes de les mesures utilitzades altres anys per la flota com és el cas de les portes voladores, no tenint en compte els esforços realitzats per la flota, que havent fet una inversió aquest any per incorporar-les, veuen reduïda a 27 dies de mitjana la seva activitat, amb la pèrdua de rendibilitat que això suposa.

• Aplicar totes mesures de compensació és molt difícil, i fins i tot en el cas que s’aconseguís, la reducció assoliria un 37%, fet que suposaria una assignació mitjana de 88 dies a l’any per vaixell, xifra que segueix comprometent la viabilitat econòmica de la flota.

• L’arrossegament a la Mediterrània constitueix el 26% dels vaixells que representen el 36% de les captures en volum i el 57% del valor econòmic total de les captures. Si desapareix la flota d’arrossegament, es comprometria seriosament la viabilitat econòmica de les confraries i de les llotges.

• La pèrdua de la flota d’arrossegament a la Mediterrània implicaria la desaparició de l’activitat pesquera al llarg de tota la mediterrània espanyola, ja que aquesta flota manté sostenibles econòmicament les confraries de pescadors i les llotges. El tancament comporta també la desaparició de la resta d’arts.

• L’STEFC afirma al informe que aquestes mesures tindran un impacte socioeconòmic, però no s’ha realitzat un informe d’impacte socioeconòmic ni s’ha tingut en compte aquest impacte per a l’elaboració de la proposta.

• Les dades científiques utilitzades pel Comitè Científic, Tècnic i Econòmic de Pesca són de fa dos anys, decalatge habitual als informes científics, per la qual cosa no representa la situació real actual. Cal fer una avaluació més recent per conèixer els resultats de l’aplicació de les mesures que s’han adoptat fins ara.

Amb esta política la UE no està ajudant a fer que la indústria i les empreses europees siguen més competitives, ni promou la creació d’ocupació, la cohesió territorial i el creixement econòmic, ni crea un entorn propici a l’activitat empresarial. Tot el contrari, agreuja les desigualtats entre els diferents territoris, impossibilita el relleu generacional, destrueix de forma incoherent empreses europees i la solidesa i futur de la nostra economia mediterrània.

Per tots aquests motius, els grups sotasignants presenten al ple municipal l’aprovació dels següents

ACORDS

1. Donar suport a l’acord adoptat el passat 18 de novembre entre França, Itàlia i Espanya per reclamar conjuntament una moratòria al Pla de Gestió Plurianual del Mar Mediterrani en 2025, i aconseguir així que els nivells de pesca per a 2025 es mantinguen als nivells de 2024.

2. Traslladar a la Comissió Europea el rebuig del municipi de Benicarló a reduir el 79% dels dies de pesca d’arrossegament a partir de l’1 de gener de 2025, ja que condemnarien la viabilitat d’un sector econòmic tradicional de l’economia blava i una font d’aliments pròxima, sana i de qualitat que ocupa desenes de famílies entre pescadors, indústries auxiliars i venedors al detall.

3. Recordar a les autoritats el compromís i esforç del sector de la pesca tradicional del Maestrat en la gestió pesquera responsable, pel que ha de permetre que la recuperació de les poblacions pesqueres vaja de la ma de la viabilitat econòmica i social d’un sector estratègic com és el de la pesca.

4. Fer arribar a la totalitat dels 61 diputades i diputats d’Espanya al Parlament Europeu aquesta moció amb la nostra disconformitat amb la retallada proposada pel comissari i sol·licitar el vot en contra en el cas que arribe a votar-se en sessió plenària.  

4. Fer arribar la queixa i repulsa al nou comissari, Costes Kadis, i demanar-li que elimine la proposta.

5. Instar el Govern d’Espanya i la Generalitat Valenciana per a que defensen el sector pesquer de la Mediterrània i no es permeta ni una reducció més de la quota de jornades de treball a l’any, ja de per si mateix molt escassa actualment.  

6. Instar el Govern d’Espanya a realitzar un Pla de Gestió per al sector pesquer en col·laboració de les comunitats autònomes, avaluant-ne els recursos i buscant la sostenibilitat del sector.  

7.- Crear una xarxa de científics i membres del sector pesquer per estudiar i investigar les situacions pesqueres del Mediterrani, en el nostre cas implicant el CSIC i les universitats valencianes.  

8. Traslladar aquesta moció al Consell d’Agricultura i Pesca de la Unió Europea, instant a una modificació del plantejament sobre la base de criteris tècnics contrastats.  

9. Traslladar aquesta moció a la Federació Nacional de Confraries de Pescadors.  

10. Traslladar aquesta moció a la Secretaria General de Pesca i a la Subsecretaria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.