SER Maestrat en directe

Carnestoltes d´Or als presidents de la COC i homenatge a Toni Martinez

Mariano Castejón, María Agustina Resurrección, Guillem Alsina

N. de P:

El diumenge per la tarde es va entregar a l´auditori municipal, ple de gom a gom, el guardó simbòlic del Carnestoltes d´Or, als presidents que ha tingut la COC, i naturalment de manera colateral un reconeixent també als seus respectius equips, a les seues juntes per la entrega, la dedicació, el seu treball totalment desinteressat amb l´objectiu comú que el Carnaval no desapareguera i que anés a mes.

Mariano Castejón, com a presentador de l´acte va voler recordar que la COC, com a tal existeix des de 1989, abans ja l´any 1983 el col·lectiu Carnestoltes Moltes Voltes impulsat pel malograt Toni Fabregat va encentre l´espita del ressorgiment del Carnaval al que de seguida es van apuntar altres persones del Nou teatre estudi, el malograt Oscar Esteller Ana Mari Cases, o José Francisco Sancho, o Juan Navarro entre altres.

L´any 84 , amb la creació de les primeres comparses es va creure convenient nomenar una comissió que coordinés la festa, amb Jose Antonio Gómez Sanjuán com a president, Agustin Castejón, com a secretari, José Sancho de tresorer, els vocals Rosa Maria Valls Serrano, Ricardo Serret Ejarque, Francisco Gombau (Paco Cañero). Anselmo Gacía, Juan Martinez y Angel Vallés. De la incipient Comissió Sanjuán, va dimitir al desembre del 85. Li succeeix de forma molt efímera, Jose Luis Rodríguez Dassí, Poche; però qui realment van coordinar el carnaval entre els anys 86 i el 88 van ser els regidors de festes als qui ja es va rebre homenatge l´any passat, José Palacios i Juanito Boix.

Però arriba l´any 1989 i tot pega un gir de 180 graus. Es Crea la COC, es legalitza la COC com una societat més del nostre poble. El Carnaval adquireix una nova dimensió.

Els presidents de la COC van pujar a l´escenari en ordre invers als anys del seu mandat on l´Alcalde Guillem Alsina. el president actual de la gestora, Cristian Gracià Gil i la regidora de festes, Paula Cerdá, van entregar el símbol del carnestoltes d´or, al darrer president Jordi Català Estarelles , Jordi Febrer del 2017 i 2018, 2 anys. Abans d´ell primer com a gestora I després com a president 2 anys mes de Abilio Segarra, que al estar fora de Vinaròs ho va arreplegar el secretari de la seua Junta Juanjo Bas. Entre l´any 2012 i el 2015 , quatre anys de presidenta de Elke Fernández que va agafar el relleu de Jose María Pozo, president en el carnaval del 2011.Els quatre anys anteriors van ser la etapa de Curro, del 2007 al 2010 José Antonio Jiménez Aguilar. Quatre anys mes va estar en la presidència. La primera dona que accedia al càrrec, Rosa Mari Pascual Bengochea., des de el 2003 al 2006. Entre el 2002 i el 1999 la presidència de Bartolomé Bueno Escorihuela i va succeir a Rafael Romero Carrasco, President entre 1995 i 1998.

Es va recordar de manera especial y emotiva al president que al llarg de set anys, entre 1989 i 1995 va estar al front: Antonio Martínez Chaler.

Ell i la seua junta va crear i legalitzar convenientment la COC. El Carnaval Vinarossenc es va transformar, es va crear una estructura de festa que encara perdura als nostres dies. Es va entregar en cos i ànima en un projecte de llarg recorregut que va eixir be. El carnaval es transforma: el trasformen, apostant cada vegada més per l´espectacle però sense renunciar a la tradició .

Amb Toni Martínez es monta el primer entoldat al mig del passeig Colón, front al cop de mar, on es presenten les primeres reines .La festa va creixent, augmenten les comparses, l’entoldat tenia fins i tot palcos com els gran teatres, i es passa dels 3 dies d’un cap de setmana als deu dies que entre unes coses o altres tenim ara.

Amb Toni Martínez el carnaval aconsegueix somnis impensables, només ell va ser capaç de muntar un tren especial, carregar en gòndoles les carrosses i anar a la conquesta de Valencia en la desfilada de regne. Després també es va repetir . Però els pioners sempre seran els pioners.

Toni, després de la greu malaltia que va poder en ell, lluitant fins al darrer segon, ens va deixar el 29 de juny del 2020. Segur que ell si ara estigues entre natros tindria alguna que altra idea que natros no hem pensat, lo que fasse falta. Era la seua implicació constant en Vinaròs.

La seua comparsa Jalem i al Katre ja es historia, com també ha entrat en la historia del nostre Carnaval el President Toni Martinez

EL Carnestoltres d´Or anava dedicat a tots els presidents de la COC, però ell no el va poder desfruitar-lo en vida. Ho va recollir la seua dona Tina Resurrección, molt emocionada i agraïda per l’homenatge pòstum que se li rendia a una gran persona. Toni Martínez Chaler.

Va tancar l´acte les paraules del Alcalde que es va sumar a l’agraïment que el poble te que tindre als qui han fet possible amb el seu esforç i dedicació que el Carnaval es rellancés i seguisque endavant.