L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) se suma a la mobilització convocada per ASAJA i COAG -les dos úniques organitzacions professionals agràries que no han firmat l’acord de 43 mesures amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas, per considerar-les insuficients per a donar resposta a les demandes del sector- que tindrà lloc dilluns que ve 16 de desembre a les portes del mateix Ministeri, a Madrid. L’objectiu de la protesta serà “expressar el seu malestar per la falta de respostes eficaces als molts problemes que acumulen els agricultors i ramaders i reclamar un canvi de rumb en les polítiques que concernixen al sector agrari, amb decisions més proactives en defensa d’un sector que toca fons”.
AVA-ASAJA, que facilitarà transport amb autobús als associats interessats a assistir, traslladarà les seues reivindicacions en clau valenciana. Així, entre les seues principals demandes destacaran el rebuig al tractat amb Mercosur, la petició de mesures de suport per a sectors en crisis com el vitivinícola i l’agilitat en les ajudes aprovades per als damnificats per la DANA.
Tractat amb Mercosur
L’organització presidida per Cristóbal Aguado reclamarà a Planas la revisió dels acords comercials de la Unió Europea amb països tercers -Marroc, Egipte, Turquia, Sud-àfrica, etc.- per a incloure les anomenades ‘clàusules #espill’ -és a dir, exigir a les importacions que entren a Europa les mateixes normes que complixen els productes europeus- i evitar d’esta manera la competència deslleial.
Respecte al tractat amb Mercosur, la ratificació del qual depén dels Estats membres i el Parlament Europeu, insistirà al Govern espanyol que no el referende sense establir eixes ‘clàusules #espill’, la qual cosa perjudicaria especialment productes importants en l’agricultura valenciana com l’arròs -entrarien 60.000 tones cada any sense aranzels-, els cítrics -Brasil és el principal actor mundial del suc de taronja- i la ramaderia, sobretot la carn de boví i d’au de corral.
Sector vitivinícola
AVA-ASAJA també manifestarà la seua indignació per “la passivitat del Ministeri d’Agricultura davant la dramàtica crisi del sector vitivinícola, agreujada en els últims anys pel desequilibri entre l’oferta i demanda, uns preus en origen per davall de costos de producció, un mercat pesat i paralitzat per als vins negres, i un consum a la baixa”. Davant el “descoratjament” que s’estén entre bona part dels viticultors, cada vegada més partidaris d’optar per l’abandó, AVA-ASAJA urgix a Planas a aprovar, com ja ha fet el Govern francés, una ajuda financera a l’arrancada definitiva de vinya, mitjançant el qual adequar el potencial productiu al mercat, així com altres actuacions destinades a salvaguardar la supervivència dels productors com la destil·lació de crisi, la collita en verd o l’avançament de les labors de reestructuració prèvies a la sol·licitud de l’ajuda.
Reconstrucció després de la DANA
AVA-ASAJA així mateix portarà fins a Madrid les queixes per la gestió que el Govern, i concretament el Ministeri d’Agricultura, està realitzant per la DANA en la Comunitat Valenciana. L’associació denunciarà “la inoperància, la lentitud i la falta de coordinació en les mesures aprovades per als damnificats. Les labors de Tragsa per a reparar les infraestructures no van amb la rapidesa que necessiten els agricultors per a accedir i treballar els seus camps. Les mesures deixen fora a molts municipis que han patit greus danys. Les ajudes directes exclouen a la majoria dels agricultors. Les ajudes de minimis seran ridícules en molts casos per a pal·liar les pèrdues reals. Planas ni tan sols convoca la taula tècnica de la DANA a la qual es va comprometre. El Govern ha de banyar-se molt més”.