SER Maestrat en directe

Augmenten els controls municipals contra les plagues de mosquits a Torreblanca

Joel Antoni: “Ens hem coordinat amb la Diputació per tractar les zones amb larves tant a la perifèria com al casc urbà”

L’Ajuntament de Torreblanca ha intensificat la campanya de tractament de mosquits per evitar que proliferin amb la pujada de les temperatures. Així, ha reactivat els treballs de control de focus de risc de plagues i el tractament consequent en el cas d’aquells punts on s’han detectat larves de mosquits.

L’equip de Govern que lidera Tania Agut no solament es coordina amb la Diputació de Castelló perquè realitzi els tractaments més adequats als entorns de la perifèria urbana, sinó que ha contractat els serveis d’una altra empresa per reforçar la prevenció en les zones més delicades del municipi, així com per realitzar les tasques de control i tractaments al propi cas urbà.

Així, en els últims deu dies, l’empresa contractada per la Diputació ha estat tractant la zona nord i sud de la platja, a les perifèries urbanes, així com la zona del camp de motocròs. Mentrestant, l’empresa contractada per l’Ajuntament està tractant aquests dies tant les zones urbanes com una part de la perifèria, especialment en embornals, marges de camins o solars conflictius.

Joel Antoni, regidor de Sostenibilitat Ambiental, ha explicat que “els mosquits cal combatre’ls durant tot l’any, no només a l’estiu, que és quan més proliferen. Aquests dies estem treballant en el control de larves a les laminars d’aigua i zones d’alt risc de plagues, tot i que de moment estem realitzant tractaments amb larvicides, que són completament innocus per a les persones”.

Cal tenir en compte que l’Ajuntament de Torreblanca participa activament en les reunions de coordinació que organitza la Diputació Provincial per combatre la presència de mosquits a les zones del litoral, especialment. A més, tant l’alcaldessa com el regidor de Sostenibilitat Ambiental mantenen contacte permanent amb la institució provincial per garantir la millor resposta possible davant una eventual proliferació de plagues, especialment en períodes calorosos i amb pluges.

Tractaments aquest any contra la processionària

Però l’equip de Govern de Torreblanca no solament es preocupa dels tractaments contra els mosquits, aquest any ja ha estat realitzant tractaments per combatre la plaga de la processionària al municipi. Es tracta d’uns treballs necessaris per evitar els efectes urticants d’aquesta espècie de processionària, que sol aparèixer especialment entre els mesos de febrer i abril a les zones on abunden els pinars.

Tania Agut, alcaldessa de Torreblanca, ha reiterat que “en l’equip de Govern estem molt sensibilitzats per combatre tot tipus de plagues, per la qual cosa actuem de forma preventiva abans que arribin els temps de la seva eclosió”.

La processionària rep el seu nom per la seva característica forma de desplaçament, en fila índia, en la seva fase larvaria. Descendeix al sòl entre els mesos de febrer a abril, constituint autèntiques plagues, amb la finalitat d’enterrar-se i formar la seva crisàlida, de la qual surten en forma de papallones d’un color grisenc pardós.

La processionària és una oruga peluda amb pèls molt urticants, ja que produeixen una toxina anomenada Thaumatopina. Els seus efectes es produeixen en entrar en contacte amb la oruga o acostar-se, ja que els seus pèls es desprendran quedant suspesos a l’aire, sent les principals víctimes nens i mascotes.