- Ahir, 3 de desembre va marcar l’inici d’unes protestes per exigir un conveni digne i reclamar posar fi a la seva consideració com a «personal low cost» de la sanitat valenciana.
El sector de tècnics d’emergències sanitàries (TES), coneguts col·loquialment com els conductors d’ambulàncies, s’ha declarat en vaga des del passat 3 de desembre, dia en què van protagonitzar una manifestació a les portes de l’hospital de Vinaròs. Ho fan per reclamar unes condicions dignes de treball, ja que els professionals consideren que les actuals no es troben a l’alçada de la seva formació i relevància laboral, així com tampoc del reconeixement de la ciutadania.
Els manifestants argumenten que la patronal no s’esforça en trobar solucions a aquest problema. D’aquesta manera, asseguren que porten més d’un any d’infructuoses negociacions, període en el qual l’empresariat ha incomplert els increments anuals mínims, pactats amb Conselleria una vegada va obtindre l’adjudicació del servei de transport sanitari.
Les exigències del sector
D’aquesta manera, els professionals sanitaris reclamen les següents millores:
La igualació salarial amb les altres comunitats autònomes, on els treballadors cobren entre un 25% i un 45% més per conceptes fixos (45% Madrid, 35% País Basc, 30% Navarra, 25% Catalunya).
Increments salarials que facin possible la igualació amb altres comunitats durant la vigència del conveni, amb un augment mínim del 40% durant els quatre anys de durada del mateix.
La creació d’una tercera paga extraordinària i el reconeixement de l’antiguitat al 20%.
Es proposa incorporar el Plus conveni al salari base.
Una nova classificació professional per als Tècnics en Emergències Sanitàries, eliminant les figures del camiller i de l’ajudant conductor.
Establir només dues categories: TES conductor i TES.
També es vol un ascens automàtic després de sis mesos.
Una reducció important de la jornada laboral ordinària, que passaria de 1800 hores anuals a 37,5 hores setmanals.
Un augment de les vacances a 25 dies laborables i el pagament del mitjà de totes les variables.
Les hores complementàries haurien d’augmentar fins a un 20% més que les hores ordinàries, tenint en compte tots els conceptes fixos (incloent l’antiguitat).
S’ha de millorar el valor de l’hora nocturna, augmentant-la del 10% al 30% sobre el valor de l’hora ordinària.
Es proposa la creació d’un nou complement per treballar els diumenges i l’ampliació del complement per festius.
Una nova regulació de les dietes que faciliti la seva percepció sense haver de complir tants requisits, que actualment dificulten que els treballadors puguin exercir aquest dret.
Finalment, també es demana el dret a la jubilació anticipada parcial, amb l’obligació per part de l’empresa d’acceptar totes les sol·licituds.