- El geògraf destaca l’importància de comprendre el comportament dels rius de llarg recorregut per previndre les riuades
El Geògraf David López de Mora ha analitzat aquest matí als micròfons de la Cadena SER les circumstàncies que envolten l’excepcional DANA que està afectant des de fa dos dies les terres del Maestrat i que ja des de dilluns està causant estralls a la Comunitat Valenciana, tants que ja se li anomena “la DANA del segle”.
En aquest sentit, López ha destacat, en primer lloc, l’importància de conèixer el comportament dels rius de llarg recorregut, com ara bé el Cérvol, que s’estén més de 60 kilómetres des del seu naixement a Morella fins a la desembocadura a les costes de Vinaròs. En estos casos, segons el geògraf és vital saber distingir entre les aigües alòctones i les autòctones. Les primeres són aquelles originades per precipitacions esdevingudes a altres zones, que poden provocar riuades o fins i tot desbordaments en punts on apenes hagi plogut, tal i com ha succeït avui a la capital Vinaròs, on el desbordament del Cérvol prop de la seua desembocadura tenia lloc abans de la vertadera precipitació caiguda a la capital del Baix Maestrat.
Una altre factor determinant té relació directa amb la empremta, com és l’adequació de les vies amb asfalt. Tot i que això facilita el trànsit i els transports, esdevé un impediment per a que la terra puga filtrar l’aigua, de manera que afavoreix que es cree més torrent cap a la costa.
Amb tot això sobre la taula, l’AEMET ha elevat fins al nivell màxim l’alerta per pluges al Maestrat, mentre que ha mantingut la groga per a la resta de la província de Castelló. A primeres hores de la vesprada, l’alerta roja ha descendit a taronja davant de la minva de la intensitat de les precipitacions i la baixada dels nivells de les rambles, fet que no implica la relaxació de les precaucions per part de la població.