El COECS forma el personal d’Infermeria en l’ús del dispositiu REBOA per frenar hemorràgies en festes taurines populars

  • Aquesta tècnica innovadora s’utilitza per controlar de manera temporal ferides exsanguinants i podria emprar-se per atendre pacients que resulten ferits en els bous al carrer
  • “Encara és prematur pensar que el dispositiu REBOA es podrà implementar fora de l’àmbit hospitalari. No obstant això, considerem important que les infermeres i infermers que treballen en les festes taurines coneguin aquesta tècnica i que es vagin familiaritzant amb ella”, ha assenyalat el vocal de la Junta de Govern del COECS, Luis Garnes
  • El doctor Andreu Martínez, cirurgià de l’Hospital General Universitari de Castelló i membre del Prehospital Critical Care, ha estat l’encarregat d’impartir aquest taller

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Castelló (COECS) ha organitzat un taller sobre l’ús del baló d’oclusió intraaòrtica (REBOA) en festes taurines populars. Aquest dispositiu s’utilitza per al control d’hemorràgies exsanguinants i podria ser de gran utilitat en l’atenció a pacients que resulten ferits en els bous al carrer que es celebren als municipis de la província de Castelló.

Aquesta formació teòrica i pràctica ha estat impartida pel doctor Andreu Martínez, cirurgià de l’Hospital General Universitari de Castelló i membre del Prehospital Critical Care (PHCC), a les instal·lacions de l’edifici de docència de l’Hospital General. El taller de REBOA ha comptat amb l’assistència de 45 infermers i infermeres, que han pogut practicar l’ús del baló d’oclusió intraaòrtica en simuladors físics.

Luis Garnes, vocal de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Castelló i responsable de festejos taurins, també ha participat en aquesta activitat. “Des del COECS, des de 2005, tenim en compte la formació dels professionals d’infermeria que presten assistència en els festejos taurins de la província. Dins d’aquestes iniciatives formatives, hem considerat interessant dur a terme aquest taller sobre aquesta tècnica innovadora”, ha assenyalat Garnes.

També ha destacat el compromís de l’entitat col·legial amb la formació d’infermers i infermeres, posant en valor “la important tasca dels professionals d’infermeria en l’assistència dels festejos taurins populars”. “Animem tot el personal d’infermeria a participar en els cursos i tallers que organitzem des del COECS per ampliar la seva formació i conèixer l’ús de noves tècniques com el REBOA”.

“Ara per ara, és prematur pensar que el dispositiu REBOA es podrà implementar fora de l’àmbit hospitalari. Tot i així, considerem important que els infermers que treballen en els bous al carrer coneguin aquesta tècnica i es familiaritzin amb ella, per tal de saber com utilitzar-la quan tinguin accés a aquest material”, ha explicat Luis Garnes.

Per la seva banda, el doctor Andreu Martínez ha detallat que el baló d’oclusió intraaòrtica s’utilitza per al control temporal d’hemorràgies. “Consisteix en un catèter amb un baló a la punta que s’insereix a través de la pell a nivell femoral i oclou el flux de l’aorta per detenir les hemorràgies en zones on no es poden comprimir”, ha explicat el cirurgià.

A més, Andreu Martínez ha destacat que aquesta tècnica pot utilitzar-se amb eficàcia en el context dels bous al carrer: “A tota la Comunitat Valenciana i, especialment, a la província de Castelló, on els festejos taurins populars són tan freqüents, és important que el personal sanitari conegui aquests dispositius, ja que podrien ser útils en la reanimació de pacients amb hemorràgies exsanguinants que no es poden comprimir”.

La Junta de Govern del COECS ha volgut agrair al doctor Andreu Martínez la seva disposició a compartir els seus coneixements sobre aquesta tècnica. “El doctor Martínez és pioner a la Comunitat Valenciana en l’aplicació i ensenyament d’aquesta tècnica. Quan li vam demanar que ens la mostrés, no ho va dubtar i va accedir a impartir aquest taller formatiu per al col·lectiu d’infermeria”, ha conclòs Garnes.