- La futura norma garantirà la compatibilitat entre les activitats econòmiques i la preservació del medi ambient.
- Es centra en la protecció dels valors naturals essencials i de la biodiversitat, amb un apartat específic per a la posidònia.
El Consell ha aprovat l’avantprojecte de Llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana, que té com a objectiu la gestió integral i la sostenibilitat del litoral de la Comunitat Valenciana.
Amb aquest pas, la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori continua la tramitació d’un marc normatiu que permeta l’ordenació efectiva del litoral valencià, promovent la preservació dels seus valors naturals i culturals, així com la prevenció de riscos, especialment els derivats del canvi climàtic. A més, es proposa la conservació i millora del patrimoni cultural de les àrees costaneres i la protecció dels nuclis urbans i poblats tradicionals.
Cal destacar que, entre les competències assumides per la Generalitat, es troba la regulació de l’ordenació del litoral, la pesca en aigües interiors i l’aqüicultura, entre altres. Amb la finalitat d’implementar una planificació coherent i adaptada a la singularitat de la costa valenciana, s’estableix que serà la mateixa Comunitat Valenciana, a través de Les Corts, l’encarregada de crear els instruments normatius necessaris per a protegir aquests ecosistemes.
En aquest sentit, la regulació de l’ordenació del litoral es presenta com a essencial per a dotar de seguretat jurídica les activitats costaneres, reemplaçant normes reglamentàries prèvies que no garantien l’estabilitat necessària.
Principis de la llei
La proposta normativa es fonamenta en principis de protecció i millora ambientals, així com en la reordenació paisatgística. La seua finalitat és regular de manera efectiva l’ús i la conservació del litoral, garantint la compatibilitat entre les activitats econòmiques i la preservació del medi ambient.
Així, el seu principal objectiu és oferir una regulació coherent i responsable que permeta, entre altres aspectes, ordenar el territori costaner des del mar fins als límits territorials; compatibilitzar la protecció dels valors naturals amb el desenvolupament econòmic; abordar el fenomen de la regressió costanera mitjançant eines de protecció per a les comunitats afectades; i incloure els ajuntaments costaners en la gestió del litoral, donant-los veu en la presa de decisions.
Estructura de la norma
Amb un total de 59 articles, a més de set disposicions addicionals i tres transitories, la futura llei estableix directrius per a l’ordenació del litoral, abastant des de principis de distribució de competències entre administracions fins a la regulació específica de les platges i un sistema de catalogació que les classifica segons el seu grau d’urbanització.
Aquest avantprojecte també busca reformular el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel), elevant a rang de llei les normes bàsiques de zonificació del litoral, establint els usos permesos, prohibits i autoritzables en cada àrea. L’objectiu és aportar una planificació més clara i amb major seguretat jurídica, ja que les normes generals tindran caràcter legal, i serà la norma reglamentària l’encarregada de classificar i catalogar cada zona del litoral, amb la qual cosa es pretén augmentar tant la seguretat jurídica com la flexibilitat en la gestió del territori.
Així mateix, la futura llei se centrarà en la protecció dels valors naturals essencials i de la biodiversitat evitant accions que puguen danyar-los. Per primera vegada, una llei valenciana protegirà específicament la posidònia, amb la prohibició, amb caràcter general, de l’ancoratge d’embarcacions sobre aquesta espècie.
Un altre dels objectius passa per impulsar l’estratègia de l’economia blava a la Comunitat Valenciana, buscant promoure un desenvolupament sostenible i responsable dels recursos marins, assegurant beneficis econòmics a llarg termini i respectant el medi ambient.
La part final de la llei estableix un règim d’inspecció i sancions orientat a mantenir l’equilibri entre els valors naturals i les activitats humanes. A més, les disposicions addicionals aborden la vigilància de resolucions estatals que puguen afectar negativament la costa valenciana, l’elaboració d’un inventari de terrenys costaners degradats i la creació d’àrees de sòl per a reordenar espais que no siguen recuperables.