Innovació premia a CETaqua per la seva solució tecnològica per a identificar els habitatges turístics no registrats

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha distingit l’eina tecnològica proposada per CETaqua Comunitat Valenciana com a guanyadora en la convocatòria dirigida a l’ecosistema innovador per a detectar els habitatges turístics no registrats. L’anunci s’ha produït en el marc del CV+i Tourism Day que s’ha celebrat a Benidorm.

El jurat, compost per representants de la Generalitat i especialistes en innovació i turisme, ha valorat l’impacte, la viabilitat tècnica i la capacitat de la solució plantejada per CETaqua per a monitorar el parc d’habitatges d’ús turístic i la seva capacitat per a aflorar els casos d’economia submergida.

A més de felicitar l’equip tècnic que ha desenvolupat aquesta iniciativa, la consellera Nuria Montes, ha subratllat les oportunitats que ofereix la innovació per a donar resposta a reptes d’impacte en aquesta indústria estratègica, com ara la desestacionalització o l’eficiència energètica.

“Aquesta anomenada a la col·laboració de l’ecosistema innovador és un primer pas per a implicar a ‘startups’, universitats i centres tecnològics i de recerca en el desenvolupament de solucions tecnològiques als desafiaments del sector i de la pròpia Administració”, ha recordat Montes, que ha reafirmat el compromís del Consell amb la Compra Pública d’Innovació (CPI) com a instrument per a millorar els serveis públics i dinamitzar la R+D+I en el sector privat.

Així mateix, la consellera, que ha inaugurat l’esdeveniment al costat del president de la Diputació d’Alacant i alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha insistit que un “model turístic sense innovació no és sostenible” i ha presentat algunes de les noves iniciatives del seu departament per a avançar cap al turisme experiencial, com el programa Viatja+65, que incentiva la demanda interna en temporada baixa.

Montes també ha destacat l’aposta per compatibilitzar l’activitat turística amb la protecció del medi natural: “Comptem ja amb 54 plans de sostenibilitat en destí en marxa, amb una inversió de 154 milions d’euros destinats a la millora energètica, l’accessibilitat o la sostenibilitat dels destins”, ha conclòs.

Una aplicació tecnològica innovadora

La proposta guanyadora es basa en l’ús d’intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades de consum d’aigua per a identificar habitatges turístics no registrats. En la pràctica, aquest sistema permet als municipis creuar informació de plataformes turístiques i patrons de consum d’aigua per a detectar aquesta activitat, millorant la gestió i el control del sector.

El responsable d’Estratègia de l’organització, Guillermo Mas, ha destacat els beneficis del seu projecte: “Aquest premi és un reconeixement al nostre esforç per desenvolupar tecnologies innovadores que ajudin les autoritats a regular millor el sector turístic. Amb la nostra solució, esperem contribuir a un turisme més equilibrat i transparent en la Comunitat Valenciana”.

La iniciativa de CETaqua s’ha imposat així a les dels altres quatre finalistes, l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), Lynx View, el tàndem Lucentia Lab-*One Million Bot i SCOLAB Programari Col·laboratiu.

Presència al València Digital Summit

A més del reconeixement com la millor solució tecnològica del repte Open Call, CETaqua gaudirà d’una sèrie de beneficis dissenyats per a impulsar el seu creixement empresarial i visibilitat en el sector tecnològic. Entre ells, destaca l’oportunitat de presentar-se al València Digital Summit 2024, on comptarà amb un espai personalitzat durant els dos dies de l’esdeveniment.

Així mateix, tindrà accés directe a fòrums empresarials i d’inversió d’alt impacte, la qual cosa facilitarà el seu networking i la captació d’inversions estratègiques. També participarà en esdeveniments i fòrums especialitzats en diverses regions, com Cantàbria, Navarra, La Rioja i Catalunya, la qual cosa enfortirà la seva presència i obrirà noves oportunitats de col·laboració a nivell nacional.

Els quatre finalistes també obtindran un estand al València Digital Summit 2024, la qual cosa els permetrà mostrar les seves innovacions a un públic més ampli i potencials inversors.

La decisió del jurat posa així fi a aquesta convocatòria, organitzada per les direccions generals d’Innovació i Turisme dins del projecte Tech FabLab, per a impulsar solucions tecnològiques que contribueixin a millorar la transparència i la regulació del sector turístic. Aquesta iniciativa forma part del programa RETECH de l’agenda Espanya Digital 2026 i compta també amb finançament europeu.

La presentació de les propostes i posterior deliberació del jurat han copat la sessió vespertina del CV+i Tourism Day, la primera trobada de recerca, innovació i emprenedoria en turisme de la Comunitat Valenciana.

L’esdeveniment ha reunit figures destacades de la comunitat científica i la indústria turística entorn de debats rellevants del sector com la desestacionalització, la sostenibilitat, l’ús de la intel·ligència artificial, els nous perfils professionals o l’auge del turisme de salut, nutrició i esport el turisme i del vinculat al patrimoni i la gastronomia, entre altres.

Durant l’acte s’han donat a conèixer, a més, alguns dels projectes d’innovació amb aplicació turística en els quals treballen empreses i centres de recerca de la Comunitat Valenciana.