El PSPV acusa el PP de la Diputació d’excloure els gremis de Morella de les ajudes del Sexenni després d’un procés “caòtic” i demana una rectificació “urgent”

Morella, 14-10-2024
El PSPV de Morella denuncia que la Diputació de Castelló ha deixat finalment fora de les ajudes per al Sexenni als gremis morellans “malgrat els reiterats advertiments que hem vingut llançant des del PSPV”. El portaveu municipal i diputat provincial, Rhamsés Ripollés, assenyala que “tot el procés ha sigut un autèntic despropòsit de principi a fi per part del PP i Marta Barrachina”. “Primer amb una presentació publicitària abans del Sexenni, amb la presència de la pròpia presidenta, del responsable del Patronat de Turisme i de l’alcalde, Bernabé Sangüesa; més tard amb la convocatòria de subvencions més tard del que es van comprometre i, finalment, amb la seua anul·lació el 10 d’octubre i la publicació abans d’ahir de les noves bases amb els gremis fora de joc”.

“Fins i tot la pròpia Diputació, en una nota de premsa enviada recentment, parlava literalment de ‘sufragar les despeses amb les quals els gremis van engalanar el municipi”. Per tant, com indica el portaveu socialista en l’Ajuntament de Morella i diputat provincial, Rhamsés Ripollés, “és una mostra evident del desconeixement i del mal assessorament a l’elaborar estes ajudes per a les associacions que fan possible la festivitat més important de Morella. Han confós gremis i carrers i han mesclat els distints elements d’esta festa que té un reconeixement patrimonial que supera les nostres fronteres”.

Cal recordar que el Sexenni, celebrat cada sis anys, el componen, com a elements principals d’organització, els carrers, on els seus veïns i veïnes engalanen tot el recorregut amb tapissos de paper, altres elements i un treball artesanal únic i, per un altre costat, els gremis, que configuren el conjunt de danses i altres representacions que formen part de retaules i processons. Els gremis són un total de huit, a més del propi ajuntament i clergat: Agricultors, Gent Gran, Colònia Morellano-catalana, Morellans pel món, Professions, Indústria i Transport, Comerç i Turisme, Arts i Oficis i Joventut.  

“Estes ajudes, que s’aproven en la Comissió Permanent del Patronat de Turisme, on els grups de l’oposició, a diferència de la legislatura passada, no se’ns ha permès la participació, no s’han realitzat adequadament i és responsabilitat de l’equip de govern del PP en la Diputació”.

Amb aquest context, el PSPV exigeix a l’equip de govern que rectifique de manera urgent la convocatòria d’ajudes “perquè els gremis puguen rebre el suport econòmic que es mereixen i que van tindre en edicions anteriors del Sexenni”. “És incomprensible que la Diputació de Marta Barrachina no entenga la rellevància dels gremis i decidisca excloure’ls de les ajudes a pesar que són, al costat dels carrers, els qui fan possibles les festes sexennals de la nostra ciutat”.