El PSPV-PSOE demana a Barrachina que agilite els pagaments de la PAC per als agricultors

La portaveu socialista d’Agricultura a les Corts adverteix que la situació és “crítica” per als agricultors i que el camp valencià no suportarà un altre any d’impagaments

El PSPV-PSOE ha instat el conseller d’Agricultura, Miguel Barrachina, a eixir de la paràlisi en què es troba el seu departament i a accelerar la resolució dels expedients de la PAC. La portaveu socialista d’Agricultura a les Corts, Ana Besalduch, ha destacat la necessitat de poder pagar enguany els acomptes dins del termini i de manera adequada.

Besalduch ha assenyalat que els agricultors estan “en una situació crítica” a causa de la sequera i ha advertit que “no es poden repetir els impagaments de més de nou mesos que van patir la passada temporada”. Ha afirmat que “la situació és insostenible” i que els agricultors no poden quedar-se sense ingressos mentre els seus camps pateixen els efectes de la falta d’aigua. En aquest sentit, ha demanat a Barrachina que assegure que el 60% dels expedients estaran abonats abans de finalitzar el mes de novembre.

La dirigent socialista ha recordat que “enguany, ramaders i agricultors estan patint especialment la sequera i la falta de collites, per la qual cosa aquestes ajudes són clau per a afrontar els sobrecostos”. Ha reiterat que el pagament de l’acompte de la PAC és “responsabilitat i obligació del Consell de Mazón”. Besalduch ha subratllat la necessitat de dotar de liquiditat a l’inici de la campanya de sembres i per a fer front als costos de recol·lecció, com és el cas de l’olivar. També ha advertit que “estarem vigilants, ja que no ens fiem d’un conseller que dirigeix el departament de la Generalitat amb menys inversió executada del pressupost”.

D’altra banda, Ana Besalduch ha celebrat que el Govern d’Espanya estiga al costat dels agricultors, aconseguint anticipar fins a un 70% les ajudes de la PAC. Ha demanat al Consell que “faça un esforç i pose tota la maquinària de la Conselleria a funcionar per a revisar els expedients de sol·licituds d’ajudes i així poder pagar la major quantia possible d’acompte al major nombre de beneficiaris”. “No es pot repetir el desastre de l’any passat, on només es van avançar 20 milions davant dels 100 que havia avançat el Consell de Ximo Puig en les mateixes dates”, ha conclòs.