Agricultura publica l’ordre de bases reguladores d’ajudes a la ramaderia ecològica en pràctiques extensives en la Comunitat Valenciana

La Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha publicat l’ordre per la qual s’estableixen les bases reguladores de les ajudes a la ramaderia ecològica en pràctiques extensives en la Comunitat Valenciana.

La Direcció General d’Aigua i Desenvolupament Rural serà l’encarregada de realitzar i posar en marxa aquestes ajudes que es renovaran de manera anual, tal com es recull en la resolució publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

L’objecte d’aquestes ajudes, que sorgeixen de fons propis de la Generalitat, consisteix a contribuir amb el ramader a cobrir les despeses derivades del manteniment de les explotacions ramaderes certificades, que realitzen pràctiques extensives en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

La ramaderia extensiva és un sistema de producció sostenible i respectuós amb el medi ambient, que afavoreix el desenvolupament de les zones rurals, i fomenta l’aplicació de tècniques de producció amb races adaptades al territori, compatibles amb la protecció i millora del medi natural, el paisatge, els recursos naturals, el sòl i la diversitat biològica.

A més, combina les millors pràctiques en matèria de medi ambient i clima, juntament amb un elevat nivell de biodiversitat, per la qual cosa ajuda a la conservació dels recursos naturals i a l’aplicació de normes exigents sobre benestar animal i sobre producció que responen a la demanda, d’un gran nombre de persones que trien consumir productes obtinguts a partir de substàncies i processos naturals.

Per totes aquestes qualitats es fa necessària la publicació d’una ordre de bases que permeti ajudar al foment i desenvolupament d’aquesta pràctica ramadera. A més, el compliment dels exigents requisits que estableix la normativa sobre ramaderia ecològica i el progressiu declivi de la ramaderia extensiva, obliga a fer costat a aquest sector.

Podran presentar sol·licituds les persones físiques o jurídiques titulars d’una explotació ramadera que estiguin inscrites en el Registre d’operadors titulars d’explotacions agropecuàries (Registre de productors), d’acord amb la normativa que regula la producció i l’etiquetatge dels productes ecològics, i del Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) i realitzin pràctiques extensives en la seva explotació.

Aquestes ajudes permetran potenciar la producció transformació i consum dels productes ramaders ecològics, la qual cosa suposa un instrument a favor de la competitivitat en el sector agrari, oferint als consumidors, a través d’un sistema de control i certificació, una garantia objectiva de la presència d’una sèrie d’atributs de valor en el producte.