La Jana entre tots i Socialistes de la Jana denuncien que el PP pot posar en perill possibles restes arqueològiques romanes en el lloc escollit per fer un heliport.

Els grups municipals la Jana entre tots i PSPV de l’Ajuntament de la Jana van denunciar en l’últim ple que la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de la Jana pretenen construir un heliport en l’entorn de la Via Augusta que podria destruir restes arqueològiques d’època romana en una zona on anys enrere es van trobar vestigis.

Els portaveus municipals de la Jana entre tots i  PSPV, Sandra Monterde i Alfredo Roé, van proposar una alternativa més viable, més accessible i sobretot respectuosa amb l’entorn de la Via Augusta. Eixe lloc és la parcel·la que té la Diputació de València al costat del nucli urbà i que actualment està abandonada i sense cap ús, amb l’avantatge que està al costat del poble i just al costat de la N232. El PP es va negar a estudiar esta proposta i va imposar amb la seua majoria absoluta la ubicació de la Via Augusta, sense un estudi arqueològic previ.

A principis dels 80, es van fer unes prospeccions arqueològiques al camí que va de la Bassa Llaurens fins a la Rambla i es van trobar restes de la Via Augusta, incomprensiblement uns anys després, un altre alcalde del PP va formigonar eixe camí just damunt d’on s’havien fet estes excavacions arqueològiques i ja no es va poder estudiar el que allí hi havia“ ha explicat el portaveu socialista, Alfredo Roé.

Els grups municipals de la Jana entre tots i socialista ja han contactat amb els grups polítics de la Diputació de Castelló per explicar-los que la ubicació que volen imposar l’Ajuntament de la Jana i la Diputació de Castelló no és el més correcte i entre tots mirar d’arribar a un acord amb l’equip de govern de la Diputació per revertir esta situació i aturar esta actuació que tindrà conseqüències irreversibles.

En la passada legislatura, des de l’Ajuntament de la Jana ja es va estudiar la possibilitat de convertir eixa zona en un espai didàctic i centre d’interpretació de la Via Augusta, traslladant una rèplica del mil·liari al seu espai original (just al costat

 

d’on es vol construir l’heliport) i reconstruir un tros de la calçada de la Via Augusta per a que els escolars pugueren observar i estudiar esta construcció romana. El projecte es va posposar per al futur degut al còvid i que hi havien projectes culturals més importants com la restauració de l’església del Carrascal. Si s’acaba construint l’heliport en eixa zona, este projecte ja no es podrà realitzar mai i perdrem un recurs cultural, patrimonial i turístic” ha conclòs, Sandra Monterde, portaveu de la Jana entre tots.