El PSPV de Castelló presentarà mocions en suport a la senda d’estabilitat del Govern que faria perdre milions d’euros als ajuntaments si el PP vota en contra

El PSPV-PSOE de Castelló ha anunciat la presentació de mocions en tots els municipis de la província amb l’objectiu de mostrar el seu suport a la senda d’estabilitat aprovada pel Govern de Pedro Sánchez. Aquesta mesura permetrà a les administracions autonòmiques i locals disposar del voltant de 1.000 milions d’euros addicionals, destinats a finançar àrees clau com la sanitat, l’educació i els serveis socials.

Amparo Marco, senadora per Castelló, ha exigit al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que el Partit Popular recolze els objectius de dèficit acordats per l’Executiu central. Segons la senadora socialista, seria “incongruent” que el PP vote en contra d’aquesta senda, ja que perjudicaria els interessos de les comunitats autònomes en les quals governa, així com al conjunt de la ciutadania. Així i tot, la parlamentària afirma que “podem esperar tot d’un Partit Popular que està instal·lat en un intent permanent de deterioració d’Espanya”. “Si rebutja de nou aquests objectius de dèficit, obligarà les autonomies i als ajuntaments a realitzar un ajust d’11.550 milions d’euros en 2025 i 2026”, ha advertit Marco.

En el cas específic de la Comunitat Valenciana, la no aprovació de la senda d’estabilitat implicaria un ajust de 764,7 milions d’euros entre 2024 i 2026. En 2024, l’impacte seria de 145 milions; en 2025, de 303 milions; i en 2026, de 316,7 milions. A més, per a 2027, s’estima que el marge addicional podria superar els 320 milions.

La senadora ha instat el PP que trie entre millorar els serveis municipals o arriscar-se a pèrdues milionàries. En aquest sentit, Marco ha posat exemples concrets de l’impacte que tindria el vot en contra del PP en diverses localitats de la província de Castelló. En la capital, la baixada d’ingressos ascendiria a gairebé 12 milions d’euros, mentre que a Vila-real seria de 3 milions, a la Vall d’Uixó de 2,5 milions i en municipis com Borriana, Almassora i Vinaròs rondaria els 2 milions d’euros i un milió en l’Alcora i Peníscola. En el cas de municipis més xicotets, Xilxes i Torreblanca deixarien d’ingressar 330.00 euros i Morella 434.000.

Marco ha finalitzat afirmant que el PSOE “busca garantir l’estabilitat financera dels municipis i assegurar els recursos necessaris per a mantenir i millorar els serveis públics essencials” i ha demanat “altura de mires” al PP nacional i autonòmic “per a no deixar als veïns a l’estacada”.