La Comunitat Valenciana lidera els registres de nius de tortugues marines a Espanya

La Comunitat Valenciana lidera actualment els registres de nius de tortugues marines a Espanya, segons ha anunciat el secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori, Raúl Mèrida, qui ha destacat “l’excel·lent sistema d’avisos i custòdia de nius d’aquesta espècie implantat a les platges valencianes”.

Raúl Mèrida ha assegurat que, un any més, “es consolida l’augment de la quantitat de nius de tortuga babaua localitzats, la qual cosa confirma que ens trobem davant un procés de colonització de les nostres costes per part de femelles reproductores d’aquestes tortugues marines”.

En aquest sentit, el secretari autonòmic ha assenyalat que bona part d’aquest èxit resideix, a més d’en els processos d’avisos i custòdia, “en el gran nombre de centres de recerca, ajuntaments, associacions conservacionistes i organismes implicats”, tots ells coordinats per la direcció general de Medi natural i Animal de la Conselleria.

Durant aquest any s’han localitzat fins a set nius de tortuga babaua a les platges valencianes, amb més de 500 ous comptabilitzats en les posades. El primer niu va ser descobert a Dénia el passat 17 de juny. Des de llavors, localitats com Gandia, Elx, Santa Pola i València també han acollit aquest procés. L’últim niu localitzat fins ara va ser a la Platja de Ponent de Benidorm el 7 d’agost.

Protocol d’actuació

En 2006 es va localitzar en la Comunitat Valenciana el primer niu de tortuga babaua a Puçol, que va ser traslladat a la zona de reserva de La Punta en El Saler per a garantir la seva eclosió. Des d’aquest moment, gairebé cada any s’han trobat noves posades de l’espècie en les tres províncies. Aquestes posades també s’han traslladat a la reserva del Saler, separant alguns ous per a la seva incubació artificial en el Oceanogràfic de València.

Davant aquesta situació i la progressiva implicació de més centres de recerca i associacions interessats, la Conselleria de Medi Ambient va decidir fa un any modificar el ‘Protocol d’actuació davant la troballa de nius de tortuga babaua en platges de la Comunitat Valenciana’, que va ser aprovat per la Generalitat en 2017. L’objectiu, ha explicat Raúl Mèrida, “ha estat adaptar-lo a l’actualitat i a la situació futura previsible”.

Per a aquesta revisió es va consultar amb les entitats que han participat aquests anys en la gestió dels nius de tortuga: Universitat de València (UV), Universitat Politècnica de València, Oceanogràfic, Associació Xaloc i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

El protocol d’actuació recull dues fases diferenciades. La primera consisteix en el marcatge de femelles a la platja, que s’inicia amb l’avís al 112 i a la Xarxa de varamientos de la UV, que seran els encarregats d’avisar als responsables de nius i donar les instruccions pertinents. Posteriorment, es durà a terme la presa de dades i el marcatge de les femelles.

La segona fase de maneig dels nius trobats contempla la custòdia i l’estudi del niu, la solta de nounats en néixer, el programa de cria en captivitat en el Oceanogràfic, així com la solta d’aquests exemplars criats quan aconsegueixin una grandària i condició adequats.

Durant aquest any, la cura dels nius ha estat un esforç conjunt entre diverses entitats. A més de les institucions esmentades, l’Associació Xaloc i els ajuntaments d’Elx, Torrevella i el Parador de Turisme del Saler han exercit “labors fonamentals en la gestió dels nius”, ha valorat el secretari autonòmic.