AEMET activa l’avís taronja per fortes pluges a Castelló, amb especial risc a la Plana Alta i el Baix Maestrat

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat l’avís taronja per precipitacions a la província de Castelló, amb especial risc a les comarques de la Plana Alta i el Baix Maestrat. Segons les previsions, fortes tempestes podrien iniciar-se aquesta tarda al sud del país, desplaçant-se cap al litoral castellonenc a última hora del dia.
El panorama sinóptic està marcat per un potent anticicló de bloqueig entre les illes Britàniques i l’oest de Rússia, afavorint que les baixes pressions i les masses d’aire fred es desplacin pel seu flanc sud.

En les pròximes hores la situació es complicarà considerablement a la costa mediterrània, especialment a la Comunitat Valenciana i Catalunya, on l’arribada d’aire fred en altura coincidirà amb un flux càlid i humit de llevant en les capes mitjanes. A més, les serres prelitorals contribuiran a generar o intensificar les precipitacions en algunes zones gràcies a l'”efecte palanca”.


Així, l’agència alerta que les zones amb avís taronja podrien registrar fins a 40 litres per metre quadrat en una hora, amb acumulacions que es prolongarien fins al migdia de demà, dimecres. Els models meteorològics preveuen que es poden arribar a acumular entre 100 i 150 litres per metre quadrat, o més, especialment a localitats costaneres com Vinaròs, Benicarló, Peníscola i Alcalà de Xivert.

Davant aquesta situació, es recomana extremar les precaucions, especialment en zones inundables i pròximes al litoral, on es preveu que l’episodi de pluges siga més intens. Especialment en sectors inundables com barrancs o rambles, que podem experimentar un ràpid creixement a causa de les intenses pluges.