El Ministeri preveu un aforament inicial de 5,84MT per a la campanya de cítrics 2024/2025

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) preveu un aforament inicial de producció citrícola a Espanya de 5,842 milions de tones per a la campanya 2024/2025, que va començar el passat 1 de setembre.

Esta primera estimació de campanya ha sigut presentada per la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Elena Busutil, durant la reunió de la taula sectorial de cítrics que s’ha celebrat este matí amb l’assistència dels representants dels citricultors.

El càlcul de l’aforament nacional, que s’ha nodrit de les dades facilitades per les principals comunitats autònomes amb producció citrícola, suposa 60.500 tones menys -un 1% per davall- de les xifres provisionals de la temporada 2023/2024. També són un 8,6% inferiors a la mitjana de les últimes cinc campanyes.

Els efectes de la continuada sequera, l’excessiva calor en períodes clau durant el desenrotllament dels cítrics i, en alguns casos, la besaria han sigut factors decisius en el volum de producció. El comportament productiu, no obstant això, és diferent segons el tipus de cítric.

Les previsions per a la taronja augmenten respecte a la passada campanya i, en contrast, baixen especialment per a la llima i també per als xicotets cítrics; mentres que es mantenen en els mateixos nivells per al pomelo.

En concret, de taronges es produirien 2,975 milions de tones, la qual cosa la situaria en un 8,8% (242.500 tones) més que la passada campanya, però un 8,2% (-266.000 tones) per davall de la mitjana. Com és habitual, este cítric seria el de major producció, ja que representa el 51% del volum del total. El 72% de les taronges que es produïxen a Espanya corresponen a varietats del grup navel.

La producció de xicotets cítrics s’elevaria a 1,831 milions de tones, una quantitat un 3,3% (62.400 tones) inferior a la passada i un 9,6% per davall de la mitjana. Este tipus de cítrics suposaria el 31,3% del total. Les satsumes representarien el 6,1% d’este grup; les clementines, el 49,9% i la resta de les mandarines i híbrids, el 44%.

La producció de llimes, després del rècord productiu de la passada campanya, retrocediria i es fixaria en 953.661 tones. Esta quantitat suposaria un 20,5% (241.650 tones) menys que la registrada en l’última temporada i un 9,9% inferior a la mitjana. El 73,1% serien llimes de la varietat fin i el 26,3% del tipus verna.

En el cas del pomelo, amb una previsió de 86.305 tones, superaria a la passada campanya en un 0,6% (+2.560 tones), i també se situaria per damunt de la mitjana en un 8,3%, amb el que es preveu de nou una campanya rècord.

Un any més, amb la presentació de l’aforament, el ministeri reforça els sistemes d’informació al sector i actualitza el seu compromís amb ell tant en matèria de transparència, com de solvència i viabilitat, adquirit en el pla de mesures per a la millora del sector citrícola adoptat l’abril de 2019, que dota al mateix de millors mitjans per a la presa de decisions.

En el transcurs de la reunió també s’ha continuat aprofundint en les mesures proposades per l’Associació Interprofessional de la Llima i Pomelo (Ailimpo) per al sector de la llima a Espanya. Des de fa mesos, el ministeri treballa amb les comunitats autònomes i el sector i, especialment, amb esta interprofessional, per a abordar els problemes estructurals d’esta activitat agrària i buscar solucions de caràcter integral.

ESPANYA, PRIMER PRODUCTOR DE LA UE I 6é DEL MÓN

El sector citrícola espanyol té una gran importància en el sector agroalimentari en el seu conjunt i incidix de manera directa en les economies rurals de les zones de producció. Per això, este ministeri el considera un sector estratègic.

Espanya és el primer productor de cítrics de la Unió Europea (UE) i sisé del món. El valor mitjà de la producció exportada de 3.100 milions d’euros per campanya, xifra que se superarà previsiblement en la temporada 2024/2025.

Espanya és el primer actor mundial en la comercialització de cítrics en fresc, amb una quota que representa de l’orde del 25% de les exportacions. Quasi el 60% de la nostra producció citrícola es destina al mercat exterior, un percentatge que és superior en el cas dels xicotets cítrics i que s’aproxima al 80% en el pomelo.