La Generalitat posa en marxa una campanya per a conscienciar sobre l’ús excessiu de pantalles i els riscos en menors

El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública, ha preparat una nova campanya de conscienciació, coincidint amb l’inici del curs escolar, per a advertir i contrarestar els riscos de l’ús excessiu de pantalles en menors.

La campanya persegueix conscienciar sobre els possibles impactes negatius del temps emprat pels menors enfront de les pantalles i els riscos que comporta navegar en la xarxa, així com oferir eines i estratègies a les famílies i als docents perquè puguen gestionar de manera efectiva l’accés i l’exposició de nens, nenes i adolescents als dispositius.

La campanya ‘Més enllà de la Pantalla’ ha estat dissenyada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), de la qual depén CSIRT-CV, i consistirà en la publicació de consells i recomanacions sota el lema Feix del mòbil el teu aliat!, en els perfils del centre en xarxes socials (X i Facebook) i en el portal especialitzat en conscienciació.

Orientació i eines

Una enquesta recent de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va revelar que entre els menors d’entre 10 i 15 anys el 93,1% usa ordinador, el 94,7% navega per Internet i el 70,6% usa telèfon mòbil. A més, respecte a les xarxes socials, el 30% dels menors reconeix que deixa visible el nom de la seua escola i el 90% que comparteix el seu número de telèfon.

L’objectiu és “provocar el debat en les famílies i els centres escolars sobre el paper que juguen les pantalles en la vida quotidiana dels nostres estudiants, petits i adolescents”, segons assenyala el director general de les TIC, José Manuel García Duarte.

García Duarte ha explicat que la iniciativa és dirigida “tant a les famílies com a tutors i educadors, amb l’objectiu que tota la comunitat aprenga a protegir el benestar de nens i adolescents, valorant els riscos associats amb l’ús excessiu de dispositius electrònics i coneixent les eines disponibles que poden ajudar els més joves a guiar-se i orientar-se cap a un ús responsable, segur i saludable de la tecnologia”.

Des d’aquest dilluns 16 de setembre i fins a principis d’octubre, CSIRT-CV publicarà continguts relatius a diversos riscos digitals, agrupats en set grups principals, entre els quals es troben l’addicció (a xarxes socials, mòbil, joc), el cyberbullying o ciberassetjament, el contingut inadequat (contingut per a adults, violència, etc.), la desinformació, la privacitat de les dades o relacions amb desconeguts en línia que poden derivar en casos com el ciberassetjament pedòfil o el sèxting.

Així mateix, CSIRT-CV oferirà una sèrie de solucions per a saber com abordar cadascuna d’aquestes amenaces, juntament amb informació i eines, a més de diversos consells relacionats amb l’educació i formació en l’ús responsable de dispositius i Internet.

A més, publicarà diferents suports gràfics i un exemple de contracte entre pares i fills per a la regulació de l’ús del telèfon intel·ligent en llaures a crear un clima de confiança digital familiar que ajudarà al fet que els menors confien i recórreguen als seus pares en cas de veure’s immersos en algun problema derivat de l’ús de la xarxa i al mateix temps a fomentar un altre tipus d’activitats lluny de les pantalles com la lectura, l’esport o jugar a l’aire lliure.