Alarmant situació per als productors d’ametla valencians: baixada de collita, preus insuficients i competència deslleial

En plena campanya de recol·lecció d’ametles, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha llançat un crit d’alerta cap a les administracions, les empreses comercialitzadores i elaboradores de fruita seca, especialment les indústries torroneres, i als consumidors. L’objectiu és evitar un balanç “desastrós” per als comptes dels productors d’ametla de la Comunitat Valenciana, ja que la disminució de collita a causa de la sequera, la pujada dels costos de producció i els baixos preus en origen amenacen de causar greus pèrdues als agricultors. Aquest sector ja ve arrossegant diverses campanyes ruïnoses, la qual cosa ha agreujat la situació.

Segons les previsions d’AVA-ASAJA, la producció d’ametles en la Comunitat Valenciana es reduirà a unes 4.000 tones en gra, un 40% menys respecte al potencial productiu de la regió. En comparació amb l’any passat, que ja va ser fluix, la davallada es preveu d’un 10%. La situació és especialment crítica en les explotacions de secà, on la disminució arriba fins al 70%. A més de la sequera, altres factors com la plaga de la *avispilla de l’ametler, que no compta amb solucions efectives, i les tempestes de pedra registrades durant l’estiu a les províncies de València i Castelló, han contribuït a empitjorar les xifres de collita. A nivell estatal, l’estrès hídric dels ametlers ha reduït també les previsions generals de producció en un 10%.

Tot i la menor oferta, tant autonòmica com nacional, els preus que s’han començat a establir en les llotges de referència no són suficients per a compensar els elevats costos de producció. La Llotja d’Albacete, per exemple, fixa uns preus de 4,6 €/kg per a l’ametla Largueta, 4 €/kg per a la Comuna i 5 €/kg per a l’ametla ecològica. Això suposa una caiguda del 30% en els últims tres anys. AVA-ASAJA atribueix aquests preus baixos a l’entrada massiva d’ametles importades, principalment de Califòrnia, que són de pitjor qualitat i més barates. Aquestes importacions han augmentat un 45% en els darrers quinze anys, perjudicant greument el sector local.

Davant d’aquesta situació crítica, AVA-ASAJA demana mesures urgents i estructurals per a revertir tant la campanya actual com el futur del sector de l’ametla en la Comunitat Valenciana. Entre les demandes a les administracions, destaca la necessitat d’un major control sobre les ametles importades de Califòrnia, les quals sovint acumulen alertes sanitàries per presència d’aflatoxines. A més, l’organització reclama ajudes directes, millores en la Política Agrària Comuna (PAC) i mesures fiscals, com la rebaixa de mòduls, per als productors valencians.

AVA-ASAJA també exigeix a la indústria alimentària que compleixi la normativa sobre l’etiquetatge de l’origen i que doni prioritat a les ametles de proximitat en els seus productes, especialment els torrons, molt consumits durant les festes de Nadal. Així mateix, fa una crida als consumidors perquè optin per ametles locals, que garanteixen una major qualitat i menor petjada de carboni.

“El consumidor sempre ha preferit la nostra ametla per la seva qualitat indiscutible”, afirma Cristóbal Aguado, president d’AVA-ASAJA. “És necessari que els operadors comercials entenguin la importància de donar preferència a la producció local. Les importacions només han de servir per a cobrir necessitats puntuals, però cal apostar per les nostres ametles, que garanteixen la màxima qualitat.”