El projecte ‘Territori en joc’ potencia el coneixement del territori rural de 176 municipis de València i Castelló

Avanza a poc a poc un dels projectes més significatius dins del pla estratègic que permet generar oportunitats dins de forma cooperativa en entre els sis grups d’acció local de Castelló i València. La iniciativa titulada ‘Territori en joc. Descobrint el nostre patrimoni’ permetrà donar a conéixer d’una forma amena i divertida les singularitats de 176 municipis que s’integren sota el paraigua d’este joc.

Tal com ha explicat el president del Grup d’Acció LocalAltmaesports, David Vicente Segarra, que és el grup que coordina esta acció, “dins del projecte es permet reforçar el coneixement de l’interior, no sols dels seus recursos paisatgístics, sinó també de la gastronomia, la cultura o el patrimoni a través de 62 caselles”.

En concret, el projecte consta d’un tauler de joc, similar al Joc de l’Oca, on s’inclouen 62 caselles i cadascuna d’elles té un recurs del territori, per tipologies. És a dir, amb esta original estratègia, es donarà a conéixer els recursos naturals (rius, muntanyes, sendes, etc), els elements històrics (castells, torres, etc), culturals (museus, festes i tradicions, etc) i gastronòmics (fent costat als productors locals, tant quant a les matèries primeres, com amb els plats i elaboracions gastronòmiques del territori en qüestió). “És interessant perquè a través de la dinàmica del joc es visibilitzen les sinergies i aspectes en comú que mantenen les diferents zones”, assenyala David Vicente.

Este projecte de cooperació partix de la unió entre sis grups d’acció local i que planteja la creació d’un nou recurs per al turisme rural a través d’un joc similar al Joc de l’Oca, però en el qual queden representats les principals fites patrimonials, gastronòmics i culturals dels territoris participants.

A través de la creació d’este joc, es complirà amb el doble objectiu de generar un nou producte turístic amb el qual difondre i posar en valor el patrimoni dels territoris participants i, a més, incorporar un nou recurs o valor afegit amb el qual enriquir l’experiència turística en els establiments de la zona.

Este projecte és un en els quals s’està cooperant ara mateix i permetrà “continuar sumant idees i sinergies entre els 176 municipis entre Castelló i València que col·laborem per a impulsar el turisme rural i, en definitiva, crear riquesa, ocupació i futur per als nostres municipis”, explica David Vicente.

Cal tindre en compte que al costat del GAL Altmaesports participen també el GAL Maestrat Plana Alta, el GAL Palancia Mijares, l’Associació per al Suport Integral de les Comarques de l’Interior DICI), l’Associació Desenrotllament Sostenible Caroig-Xúquer-Serra Grosa i l’Associació Som Rurals. Entre tots ells aglutinen a 176 municipis rurals de les províncies de Castelló i València, que sumen poc més de 158.000 habitants, la qual cosa suposa que integra al 53% del territori Leader.

 

 

Suma d’esforços per crear oportunitats en el rural

Cal tindre en compte que la materialització d’aquesta xarxa es farà possible gràcies al projecte de cooperació Connecta Leader,
 que igual que les ajudes LEADER, està cofinançat per les següents entitats: fons FEADER de la Unió Europea, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i la Generalitat Valenciana.