Agricultura fixa les noves bases per a les ajudes a inversions en modernització d’infraestructures i sistemes de reg en comunitats de regants

La Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha establert les noves bases per a les ajudes per a les inversions en modernització d’infraestructures i sistemes de reg en comunitats de regants en el marc del Pla Estratègic de la PAC.

El document s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i descriu les actuacions subvencionables, les condicions, els criteris de selecció, tota la informació administrativa necessària, així com un annex amb el contingut mínim del projecte que ha de presentar-se i un altre annex amb el procediment per al càlcul de l’estalvi d’aigua potencial derivat de la millora.

Aquesta mesura està orientada a les comunitats de regants i a les comunitats generals de regants, legalment constituïdes, amb domicili fiscal i superfície regable, que es trobin en la Comunitat Valenciana i que tinguin reconeguts els seus drets de reg per una Confederació Hidrogràfica.

La finalitat d’aquestes ajudes és contribuir a una gestió eficient de l’aigua com a recurs, mitjançant les inversions en modernització d’infraestructures i sistemes de reg (emmagatzematge, transport, distribució) que no comporten un augment de la superfície de reg, a fi d’aconseguir una millor gestió integrada del recurs aigua o fomentar l’ús de fonts d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica d’aquestes instal·lacions.

De manera general, les subvencions regulades en les bases hauran de contribuir a l’adaptació al canvi climàtic i a la seua mitigació, també mitjançant la reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i millorant la captura de carboni, així com promoure l’energia sostenible.

També hauran de promoure el desenvolupament sostenible i la gestió eficient de recursos naturals com l’aigua, el sòl i l’aire, incloent-hi la reducció de la dependència química.

Inversions subvencionables

Les inversions subvencionables seran les relatives a noves infraestructures de reg i modernització i millora de les estructures hidràuliques existents per a evitar o reduir les pèrdues d’aigua i/o per a millorar la seua eficiència energètica.

Així mateix, també poden anar destinades per a les infraestructures dirigides a la captació, transport, distribució i filtrat d’aigua de reg, així com a la millora de la xarxa de drenatge; les instal·lacions de bombament noves o millora de les existents que optimitzen el seu consum energètic; així com per a la dotació o millora de les infraestructures elèctriques vinculades als bombaments i al reg en general.

També s’admetrà la construcció o millora de basses i dipòsits per a reg, que milloren la capacitat de regulació o augmenten la capacitat d’emmagatzematge del recurs i la instal·lació o millora d’elements de mesurament i control de l’aigua de reg.

Altres actuacions que se subvencionen seran les actuacions que permeten la reutilització per a reg d’aigües regenerades o procedents de la dessalació, l’automatització de xarxes, la digitalització dels sistemes de reg i la utilització de fonts d’energies renovables en els sistemes de reg.

Igualment, les actuacions de reducció, millora o compensació dels efectes ambientals perjudicials causats per les actuacions o per qualsevol altre aspecte que danye les infraestructures hidràuliques.