El Consell aprova un nou decret llei per regular les vivendes d’ús turístic a la Comunitat Valenciana

El Consell ha aprovat el nou decret llei que regula les vivendes d’ús turístic dins de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana. Aquesta normativa pretén millorar la regulació de les vivendes d’ús turístic ajustant-la a la realitat de l’oferta i la demanda actual. L’objectiu és dotar de seguretat jurídica tant a les persones usuàries com als titulars de les vivendes turístiques i a la societat en conjunt.

La proliferació d’aquesta modalitat, derivada de diversos factors, principalment de l’economia de les plataformes, ha suposat un increment exponencial i descontrolat en determinats àmbits. Això ha fet necessari adoptar mesures urgents per frenar un fenomen que, de no actuar immediatament, podria generar problemes que s’agreugen exponencialment.

Aquest decret llei modifica la normativa reguladora de les vivendes d’ús turístic de la Comunitat Valenciana en vigor, recollides en la Llei 15/2018, de turisme, oci i hospitalitat, i el Decret 10/2021 que regula l’allotjament turístic de la Comunitat Valenciana.

Principals característiques del decret llei

Aquest nou text normatiu completa la definició de vivenda d’ús turístic, diferenciant l’ús turístic del de temporada i del residencial. Així, s’evita que l’arrendament de vivendes turístiques empari arrendaments que no han de ser considerats com a turístics, sinó que han de quedar regulats per la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU).

A més, es modifica la normativa actual amb l’objectiu de frenar la competència deslleial dels que comercialitzen vivendes de forma il·legal, perjudicant el sector turístic reglamentat i escapant del control de les autoritats competents. També s’estableixen condicions d’habitabilitat per garantir uns estàndards de qualitat similars als d’una vivenda residencial.

Transparència en les vivendes d’ús turístic

Amb aquesta normativa es busca aconseguir transparència en el sector de les vivendes d’ús turístic, actualitzant les declaracions amb dades com la direcció exacta, la referència cadastral única i la propietat. Es defineixen clarament els motius de baixa en el Registre per complir la seva finalitat essencial de servir de referent per a les potestats públiques.

Lluita contra l’intrusisme i la competència deslleial

La nova norma endureix el règim sancionador, redefinint els tipus infractors i agreujant les conductes infractores, com l’obligatorietat d’incloure el número d’inscripció en tota publicitat de l’allotjament. A més, es facilitarà l’activitat inspectora amb la incorporació de noves tecnologies i es vincularà als propietaris de les vivendes turístiques amb la responsabilitat de les activitats que s’hi realitzen.

Simplificació administrativa

La normativa manté la necessitat d’un informe municipal de compatibilitat urbanística per a l’ús turístic favorable, però permet aportar un document equivalent emès per una Entitat Col·laboradora Urbanística de la Generalitat Valenciana (ECUV), agilitzant així el procediment. També se suprimeixen les categories de les vivendes i s’actualitzen els requisits per agilitzar la declaració responsable d’inici, la tramitació de la qual serà exclusivament electrònica.

Ecosistema turístic equilibrat

Per obtenir un ecosistema turístic equilibrat, es fixa una validesa de cinc anys per a les declaracions responsables i s’estableix un règim transitori per adaptar l’oferta a la normativa i a l’evolució del mercat. Aquest període permetrà un desenvolupament harmonitzat amb les altres administracions públiques amb competències concurrents, assegurant l’adequació de l’oferta a les modificacions normatives que els afecten.