La Diputació de Castelló reclama una reforma del sistema de finançament per a la Comunitat Valenciana

La Diputació Provincial de Castelló ha aprovat en el ple ordinari de juliol, celebrat aquest dimarts, dues mocions per a exigir la reforma del sistema de finançament autonòmic i la creació d’un fons d’anivellament transitori. Aquest fons, xifrat en 1.782 milions anuals per al període 2024-2027, destinaria 205 milions a la província de Castelló per a compensar l’actual infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

En la primera moció, presentada conjuntament per l’equip de govern (PP) i els grups de l’oposició PSOE i Compromís, subratlla la necessitat urgent de substituir el model de finançament, caducat des de fa deu anys, per un de nou que siga “just, equitatiu i suficient”. La vicepresidenta de l’àrea Econòmica, María Ángeles Pallarés, va remarcar que “durant molts anys la Comunitat Valenciana ha patit un sistema de finançament injust, impedint el seu desenvolupament i creixement”. Aquesta moció va comptar amb el vot en contra de Vox.

Pel que fa a la segona moció, aprovada per unanimitat, la corporació provincial va defensar la igualtat entre espanyols i es va posicionar en contra de privilegiar unes comunitats autònomes per davant d’altres. A través d’aquesta moció, es va instar el Govern d’Espanya a garantir una distribució equitativa dels recursos i a assegurar que totes les comunitats autònomes i ajuntaments reben el suport econòmic necessari per al seu desenvolupament i benestar. També es va sol·licitar una reforma del sistema de finançament local conjuntament amb l’autonòmic.

D’altra banda, la Diputació de Castelló va aprovar demanar al Govern Central que assumeixi el cost de les dessaladores de la província i que el 55 Sexenni de Morella siga declarat Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic. Aquesta declaració inclouria Morella en el programa d’incentius fiscals per a ajudar a sufragar els costos de la celebració, que recauen principalment en els veïns i empreses locals. La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, va destacar la importància d’aquest esdeveniment que se celebra cada sis anys i que transforma els carrers de Morella en un museu a l’aire lliure gràcies a l’esforç dels seus habitants.