Sant Mateu rebrà 2,965,710 € per a la millora del Patrimoni Històric amb ús turístic

El Govern d’Espanya, a través del Ministeri d’Indústria i Turisme, ha publicat les resolucions provisionals de les ajudes per a projectes de millora del Patrimoni Històric amb ús turístic. L’Ajuntament de Sant Mateu ha estat un dels beneficiaris, rebent una subvenció de 2,965,710 € per a la Proposta d’Intervenció en l’Antic Convent dels Dominics, situat a la zona coneguda com a Molí d’Eloi.

Aquest projecte inclou una sèrie d’actuacions destinades a posar en valor el patrimoni històric del municipi. Des del punt de vista patrimonial i turístic, es durà a terme una excavació arqueològica extensiva per descobrir les restes del convent i facilitar-ne la interpretació. L’espai resultant es convertirà en un parc arqueològic, oferint una nova atracció per als visitants.

A més de l’excavació, es construiran noves instal·lacions per a recepció de visitants, un museu i una zona de recerca arqueològica. El museu inclourà una part dedicada a la interpretació del conjunt i el seu territori, una zona específica per a exposicions arqueològiques i un espai de recerca amb magatzem, arxiu i sala polivalent per a la realització de tallers i jornades. També s’aprofitarà l’espai a l’aire lliure per a aquestes activitats.

Des del punt de vista social i econòmic, el projecte inclou la creació d’una cafeteria i la rehabilitació de la zona de jardí/plaça del convent. Aquestes millores es consideren fonamentals per a dinamitzar l’economia local i combatre el despoblament, un problema comú en els petits municipis.

L’Ajuntament de Sant Mateu ha expressat la seva satisfacció per la concessió d’aquesta ajuda, destacant l’esforç realitzat en la redacció de la memòria del projecte fa gairebé dos anys. “Aquesta ajuda és una mostra de la sensibilitat del Govern d’Espanya cap al nostre municipi”, ha declarat un portaveu de l’ajuntament, afegint que la recuperació del patrimoni amb finalitats turístiques és una eina molt potent en la lluita contra el despoblament. Amb aquest projecte, Sant Mateu espera no només conservar el seu ric patrimoni històric, sinó també atraure turistes i generar noves oportunitats econòmiques per als seus habitants.