176 Municipis Rurals de Castelló i València s’alien contra la despoblació i per crear oportunitats de futur

El Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta ha iniciat dos nous projectes Leader en cooperació amb cinc territoris rurals més de la Comunitat Valenciana per potenciar l’emprenedoria. La Generalitat Valenciana ha aprovat una inversió de 176.000 euros per a aquestes iniciatives, que implicaran 176 municipis rurals de Castelló i València amb l’objectiu de combatre la despoblació i generar noves oportunitats de futur.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha explicat que “sumem esforços i unifiquem coneixements per generar nous recursos entre els diferents grups d’acció local, cosa que ajuda a dinamitzar el nostre territori. Els projectes de Cooperació Leader són noves oportunitats per seguir treballant contra la despoblació i per la generació de noves realitats que millorin el futur dels nostres municipis rurals”.

En aquests projectes també participen el GAL Palancia Mijares, Altmaesports Leader, l’Associació per al Suport Integral de les Comarques de l’Interior (DICI), l’Associació Desenvolupament Sostenible Carroig-Xúquer-Serra Grosa i l’Associació Som Rurals. En conjunt, aquests grups representen 176 municipis rurals amb una població total de més de 158.000 habitants.

El primer projecte, ‘Territori de Joc. Descobrint el nostre patrimoni’, crearà un joc similar al Joc de l’Oca que representarà els principals elements patrimonials, gastronòmics i culturals dels territoris participants. Aquest projecte té com a objectiu generar un nou producte turístic que difongui i posi en valor el patrimoni local, enriquint l’experiència turística. El segon projecte, ‘Conecta Leader’, crearà una xarxa de beneficiaris Leader compromesos a ajudar nous promotors Leader. L’objectiu és proporcionar orientació i assessorament pràctic a futurs beneficiaris d’ajudes Leader, potenciant l’emprenedoria i la creació de nous projectes en els pobles més rurals de la Comunitat Valenciana.

Ambdós projectes tenen com a objectiu comú generar sinergies entre diferents territoris de la Comunitat Valenciana per crear noves oportunitats de futur en els seus municipis. Els sis grups d’acció local participants estan formats per ajuntaments, associacions i entitats del territori que treballen conjuntament pel desenvolupament dels seus municipis. Aquests projectes de cooperació integren el 53,34% dels municipis Leader de tota la Comunitat Valenciana. Aquests esforços col·lectius busquen vertebrar un desenvolupament rural consensuat i dinàmic per a millorar el futur dels territoris rurals de la Comunitat Valenciana.