Podcast | La Diputació de Castelló reforça l’equip de Control de Mosquits en els focus de cria després del temporal

Declaracions del diputat de Medi Natural, José María Andrés

El Servei de Control de Mosquits de la Diputació de Castelló està intensificant aquests dies les actuacions de vigilància i tractament dels focus de cria catalogats després de les intenses pluges registrades aquest passat dilluns a la província.

Segons el diputat de Medi Natural, José María Andrés, “s’han reforçat els equips d’actuació per donar una resposta ràpida i eficaç davant la possible eclosió de larves de mosquit en les zones naturals, fent especial èmfasi en les zones inundables de marjal del litoral castellonenc”. Andrés ha informat, a més, que en les primeres inspeccions realitzades 24 hores després de la finalització de les precipitacions, no s’han observat grans embassaments en les zones de marjal accessibles, tot i que en alguns municipis litorals del sud de la província s’han registrat acumulats superiors a 50 l/m². “En les acumulacions d’aigua detectades, s’han iniciat els tractaments larvicides davant la detecció dels primers estats larvaris de mosquit de marjal”, ha comunicat el diputat provincial.

Des del servei provincial, es destaca la importància de donar una resposta ràpida i contundent davant aquests fenòmens meteorològics. “L’aplicació d’aquests tractaments amb la major celeritat possible aconsegueix una alta efectivitat en la reducció de les poblacions larvàries de mosquits en els primers estats del cicle vital”, ha expressat el diputat. Per assolir aquesta efectivitat, s’utilitza un larvicida biològic que només afecta les larves de mosquit i mosca negra, però és innocu per a la resta de fauna i flora d’aquests entorns naturals.

A més dels tractaments ja realitzats després de les pluges del dilluns, durant els pròxims dies i setmanes es seguiran intensificant les tasques de vigilància i tractament per reduir al màxim possible l’afectació d’aquests dípters a la població. El Servei de Control de Mosquits de la Diputació de Castelló també inspeccionarà les zones urbanes dels municipis litorals i prelitorals per notificar als ajuntaments la situació de presència de mosquits en aquests ambients i assessorar sobre les actuacions a realitzar.

Al mateix temps, des de la institució provincial es recorda a la ciutadania que eviti qualsevol acumulació d’aigua a les seves propietats privades que pugui generar un focus de cria, especialment per reduir la incidència del mosquit tigre, més establert en zones urbanes i que pot ocasionar molèsties. “Els ciutadans també tenen un paper important en la prevenció de nous focus de mosquits i, per tant, és més que necessària la seva col·laboració”, ha insistit el diputat de Medi Natural, concloent que “en la lluita contra els mosquits hem d’anar tots de la mà, en la mateixa direcció, ciutadans i administracions”.