Benicarló exposa la problemàtica de la regressió de la costa en la trobada de la FVMP

Escolta ací a Juanma Cerdà, alcalde de Benicarló
  • L’alcalde de Benicarló, Juanma Cerdá, va participar dilluns en el Fòrum de Municipis de Costa de la Comunitat Valenciana, creat a Borriana amb l’objectiu de centralitzar totes les reivindicacions dels ajuntaments costaners en relació a les necessitats de la costa valenciana.

Durant la trobada, organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Cerdá va aprofitar l’oportunitat per exposar les problemàtiques específiques de Benicarló, amb especial èmfasi en la regressió de la costa Nord. «Un dels nostres principals problemes —va reconèixer l’alcalde— és la regressió de la costa Nord i el perill que això suposa per a les vivendes que es troben a la vora dels penya-segats». En aquest sentit, l’alcalde va reclamar la construcció d’espigons des de la platja de la Mar Xica fins al barranc d’Aiguadoliva, tal com està previst en projectes ja existents.

A més, Cerdá va abordar el tema del Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel), recordant la gran afectació que té sobre el terme municipal de Benicarló. Va apostar per una nova legislació que compatibilitze la protecció ambiental amb l’activitat econòmica. «Necessitem una llei que permeti protegir el medi ambient però que també tingui en compte la realitat econòmica i social dels nostres municipis», va afirmar l’alcalde.

Cerdá va valorar la trobada com un punt de partida per defensar una estratègia comuna a tota la Comunitat Valenciana. «Vam poder compartir problemàtiques i situacions que vivim a diferents llocs de la Comunitat —va assenyalar—, i vam poder escoltar experts, a més de nombrosos alcaldes i associacions de veïns». Aquesta reunió va servir per establir una base de col·laboració i d’intercanvi d’informació entre els municipis costaners per afrontar conjuntament els desafiaments que presenta la gestió de la costa.

L’alcalde també va explicar que durant la trobada es va exposar el contingut de la proposta de la futura llei de protecció i ordenació de la costa valenciana que està preparant la Generalitat. Aquesta llei té com a objectiu principal la protecció del litoral valencià, així com la millora de les infraestructures costaneres per fer front als efectes del canvi climàtic i la regressió de les platges.

Aquesta trobada ha estat una oportunitat important per a Benicarló de fer sentir la seva veu i reclamar les actuacions necessàries per protegir el seu litoral i assegurar el benestar dels seus ciutadans. L’alcalde Cerdá va finalitzar la seva intervenció ressaltant la necessitat de col·laboració entre tots els nivells de govern i la importància de desenvolupar solucions sostenibles i efectives per afrontar la regressió costanera i altres reptes ambientals.