L’Olivo de Sinfo de Traiguera, Millor Olivera Monumental del Mediterrani segons RECOMED

L’Olivo de Sinfo, situat a Traiguera (Castelló), ha estat elegit Millor Olivera Monumental del Mediterrani en la primera edició del concurs organitzat per la Xarxa Euromediterrània de Ciutats de l’Olivera (RECOMED). Aquest reconeixement es va anunciar el 30 de novembre de 2019, però la cerimònia de lliurament del premi es va posposar a causa de la pandèmia de la COVID-19, celebrant-se finalment avui.

RECOMED va convocar al maig de 2019 el “I Mediterranean Contest to the Best Ancient Olive Tree”, un concurs internacional destinat a triar la millor olivera monumental dels països membres de la xarxa. En aquesta primera edició, es van presentar 12 candidatures procedents d’Itàlia, Espanya, Tunísia, Líban, Montenegro i Turquia. El jurat, format per experts en agronomia de diversos països, va valorar la longevitat, l’espectacularitat i la capacitat productiva de les oliveres candidates.

L’Olivo de Sinfo, de la varietat Farga i amb un tronc que supera els 10 metres de perímetre, va ser declarat guanyador. Aquesta olivera, situada a la Vía Augusta romana i envoltada d’altres exemplars monumentals, destaca per la seva robustesa i bellesa. Segons Antonio Prieto de la Universitat Politècnica de Madrid, l’Olivo de Sinfo podria tenir més de 2.000 anys de vida, convertint-lo en un dels oliveres més ancestrals de la Península Ibèrica i de la Conca Mediterrània.

El nom de l’olivera, Olivo de Sinfo, és un homenatge a l’àvia materna del propietari, Sinforosa. La candidatura va ser presentada per José Manuel Alemany, propietari de l’olivera, juntament amb la Mancomunitat Taula del Sénia i l’Ajuntament de Traiguera. Aquest reconeixement se suma al Premi AEMO al Millor Olivera Monumental d’Espanya, que l’Olivo de Sinfo va rebre el 2018.

La cerimònia de lliurament del premi RECOMED es va celebrar avui a Traiguera. L’acte va començar amb una visita al Museu dels Oliveres Mil·lenàries de l’Arión a Ulldecona, seguida d’una trobada amb els mitjans de comunicació. Després, a l’Ajuntament de Traiguera, es va fer el reconeixement oficial del premi, amb la presència de Begoña García Bernal, Secretària d’Estat d’Agricultura; Lola Amo, Vicepresidenta de RECOMED i Presidenta d’AEMO; Alexis Albiol, President de la Mancomunitat Taula del Sénia; Jaume Antich, President de l’Associació Territori Sénia; Javier Ferrer, Alcalde de Traiguera; i els propietaris i cuidador de l’Olivo de Sinfo.

A continuació, els assistents es van desplaçar fins a l’Olivo de Sinfo per fer una visita i procedir al lliurament del premi, celebrant així la majestuositat i la importància d’aquesta olivera monumental.

 
 
4o