PODCAST | La Conselleria de Sanitat llança una campanya per combatre el mosquit tigre a la Comunitat Valenciana

  • La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa una campanya de conscienciació sobre la importància de frenar la propagació del mosquit tigre, un insecte que pot transmetre malalties com el dengue, el chikungunya o el zika.
  • La campanya està dirigida a tota la població i recull una sèrie de consells i mesures preventives per evitar les picades d’aquests insectes.

Ruth Usó, directora general de Salut Pública, ha destacat que “combatre el mosquit tigre és una tasca de tots i per a tots. Per això, és molt important unir esforços des de tots els àmbits de la societat, implicant institucions, entitats municipals i locals, així com la població en general, per frenar la proliferació d’aquests insectes”.

Una de les mesures més eficaces per evitar l’aparició del mosquit tigre és suprimir els focus de cria, que es troben principalment en espais amb acumulació de petites quantitats d’aigua. “En els nuclis urbans, aproximadament el 70% de la proliferació d’aquest insecte es produeix en propietats privades, per la qual cosa la col·laboració ciutadana és essencial”, ha indicat Usó.

Consells Eficients per Evitar la Proliferació

La campanya de sensibilització, anomenada ‘La invasió del mosquit tigre’, es difondrà a través dels mitjans de comunicació, les xarxes socials i la pàgina web de la Conselleria de Sanitat, en el portal específic del mosquit tigre. L’objectiu és arribar a tota la població amb consells pràctics per eliminar els possibles focus de cria.

Entre els consells destacats es troben evitar o mantenir secs els recipients que puguin acumular aigua, encara que sigui en petites quantitats; cobrir amb tela mosquitera els recipients que no es puguin buidar; buidar i retirar els plats de les plantes quan s’acumuli aigua; revisar periòdicament desaigües i canaletes; buidar les piscines inflables o mantenir-les netes i desinfectades amb clor.

A més, per evitar les picades, es recomana protegir-se durant les hores de més activitat dels mosquits, evitar l’ús de perfums que puguin atraure els insectes i aplicar repel·lents apropiats i autoritzats.

Suport als Municipis

La Conselleria de Sanitat concedeix ajudes als municipis de la Comunitat Valenciana per desenvolupar plans per al control de la proliferació del mosquit tigre. Per a l’any 2024, s’han destinat 350.000 euros en subvencions. A més, donada la rellevància i l’impacte per a la salut pública de les malalties que pot transmetre, s’ha ampliat l’abast de les ajudes, fent-les extensives a la lluita contra altres mosquits, flebòtoms i paparres.

El personal tècnic de sanitat ambiental de la Direcció General de Salut Pública col·labora amb els municipis per oferir assessorament i participar en jornades informatives per a la població. Aquesta col·laboració busca garantir que les mesures de control del mosquit tigre siguin eficaces i arribin a tota la ciutadania.

Amb aquesta campanya, la Conselleria de Sanitat reafirma el seu compromís per protegir la salut pública i reduir la presència del mosquit tigre a la Comunitat Valenciana.