SER Maestrat

Anterior
Siguiente

Vinaròs rebrà 150.000€ de l’Agenda urbana després de la signatura del protocol per part de Guillem Alsina amb la ministra Raquel Sánchez

N. de P.

Raquel Sánchez reivindica l’Agenda Urbana Espanyola com l’instrument més eficaç per a impulsar el creixement equitatiu i sostenible

La ministra ha signat protocols per al desenvolupament de l’Agenda Urbana amb els municipis valencians de l’Eliana i Alzira, els castellonencs de Castelló, Vil·lareal  i Vinaròs, i l’alacantí d’Elda, així com amb la Generalitat Valenciana, per a traslladar la metodologia de l’Agenda Urbana Espanyola als seus territoris.Ha defensat que aquests protocols expressen l’ambició d’aplicar els objectius de l’Agenda 2030 i d’escometre un desenvolupament sostenible, inclusiu, segur i resilient, i la redefinició urbana.Raquel Sánchez ha destacat que gairebé 7.000 milions del Pla de Recuperació finançaran un Pla de Rehabilitació i Regeneració Urbana, clau per a aconseguir els compromisos mediambientals i per a la recuperació económica.la Comunitat Valenciana és una de les comunitats autònomes en les quals s’ha identificat un major nombre de Projectes pilot de Plans d’Acció de l’Agenda Urbana Espanyola, en total 11 entre els 121 seleccionats.

20-05-2022

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha reivindicat l’Agenda Urbana Espanyola (AUE) com l’instrument més eficaç per a conjugar les aspiracions econòmiques de la ciutadania amb la justícia social i la qualitat de vida, així com per a impulsar el creixement amb equitat i de manera sostenible.

 

La titular de Mitma ha signat avui diversos protocols per al desenvolupament de l’Agenda Urbana amb els municipis valencians de l’Eliana, Castelló i Alzira, el castellonenc de Vinaròs, i l’alacantí d’Elda, així com amb la Generalitat Valenciana.

 

En l’acte de signatura, ha estat acompanyada pel secretari general d’Agenda Urbana i Habitatge, David Lucas, per la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, Rebeca Torró, i pels regidors de les localitats signants.

 

En la seva intervenció, la ministra ha destacat el paper protagonista de les ciutats en l’era de la sostenibilitat. Segons ha emfatitzat, només des del local es comença a combatre les desigualtats socials i econòmiques i l’emergència climàtica.

 

L’Agenda Urbana per a un desenvolupament sostenible

En aquest context, ha revindicado els protocols per a la implementació de l’Agenda Urbana, ja que expressen l’ambició d’aplicar els objectius de l’Agenda 2030 i d’escometre un desenvolupament sostenible, inclusiu, segur i resilient, impulsant al seu torn la redefinició urbana.

 

Tal com ha explicat, des de l’Agenda Urbana es persegueix ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo, evitant dispersió urbana i revitalitzant la ciutat existent. Tot això amb l’objectiu de prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència, fent una gestió sostenible dels recursos i potenciant els mitjans de transport sostenible.

 

Per a la ministra, l’Agenda Urbana també suposa aprofundir a reduir el risc de pobresa i exclusió social; fomentar la igualtat d’oportunitats; dinamitzar les economies locals; promoure el turisme de qualitat, així com garantir l’accés a l’habitatge, especialment als col·lectius més vulnerables. En definitiva, planteja un nou contracte social amb la ciutadania i un diàleg entre municipis, administracions i universitats en el qual també participa el Ministeri. “Junts som més forts i enfrontarem millor el triple repte territorial, demogràfic i socioeconòmic; i junts és com donarem resposta a les necessitats dels ciutadans”, ha argumentat la ministra.

 

Pla de Recuperació i la Rehabilitació i Regeneració Urbana

En el seu discurs, la ministra ha remarcat que el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència persegueix modernitzar el país i impulsar el desenvolupament sostenible, la transició ecològica i la cohesió social i territorial. Entre altres qüestions, ha apuntat que els seus fons faran possible implantar zones de baixes emissions o renovar del transport públic per a reduir les seves emissions a zero.

 

En concret, ha detallat que gairebé 7.000 milions d’aquestes inversions finançaran un Pla de Rehabilitació i Regeneració Urbana, que serà clau per a aconseguir els compromisos mediambientals i per a consolidar la recuperació econòmica pels seus efectes sobre la creació d’ocupació.

 

L’Agenda Urbana Valenciana

El protocol signat avui amb la Generalitat és el primer que se signa amb una comunitat autònoma per a l’elaboració de l’Agenda Urbana i es configura com un referent per a altres territoris que estan dissenyant el procés per a l’elaboració de les seves respectives Agendes de manera alineada i coordinada amb l’Agenda Urbana Espanyola.

 

L’Agenda Urbana Valenciana es planteja com una proposta integradora i didàctica entesa com una guia per a orientar als municipis valencians en l’elaboració i coordinació de polítiques públiques, i la seva alineació amb els objectius propis de l’Agenda Urbana Espanyola i de l’Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

Sobre aquest tema, la Comunitat Valenciana és una de les comunitats autònomes en les quals s’ha identificat un major nombre de Projectes pilot de Plans d’Acció de l’Agenda Urbana Espanyola, en total 11 entre els 121 seleccionats.

 

Plans d’Acció dels cinc municipis

D’altra banda, el pla d’acció subscrit amb el municipi d’Alzira, que ha rebut 150.000 euros per a la seva elaboració, vol liderar el futur de la ciutat mitjançant l’elaboració de la seva Agenda Urbana denominada: ‘Alzira, un riu de futur’. Els seus objectius són aglutinar una transició verda, resilient, digital i sostenible, creant cohesió social i aprofitant el seu ric patrimoni cultural, històric i mediambiental.

 

En el cas d’Elda, beneficiari de 200.000 euros per a l’elaboració del seu Pla d’Acció, aquest municipi està duent a terme una anàlisi dels reptes que té la ciutat i està realitzant una àmplia difusió per a donar a conèixer els treballs i en quina mesura aquesta nova manera d’entendre de manera estratègica la ciutat contribueix a decidir un full de ruta més sostenible per als pròxims anys.

 

La proposta de Vinaròs, beneficiat amb 150.000 euros, consisteix a elaborar una estratègia de ciutat que permeti emmarcar tant els projectes que està duent a terme, com aquells altres nous que desitgen implementar. Compten ja amb el diagnòstic de situació en relació amb els 10 eixos estratègics que proposa la AUE i han identificat de manera preliminar els principals projectes existents, alineats novament amb els objectius de la AUE.

 

El municipi de l´Eliana, que ha rebut 100.000 euros amb càrrec a la convocatòria de Mitma, ha apostat per la modernització i el desenvolupament sostenible des de fa anys, adaptant un canvi de cultura política i ciutadana. Al començament de 2021, l’Ajuntament va iniciar l’alineament del seu Pla de Legislatura 2021-2023 amb el marc metodològic i estratègic que ofereix l’Agenda Urbana Espanyola, sent conscients que aquesta és la base sobre la qual s’articula el nou model de desenvolupament sostenible i apostant per una planificació de ciutat integrada i transversal.

 

Per part seva, el projecte pilot de Castelló (València) és representatiu del paper estratègic que tenen els municipis petits i d’interior enfront dels grans reptes de la despoblació, la recuperació del patrimoni local i la lluita enfront del canvi climàtic. Amb l’ajuda de 100.000 euros, aposta per un pla d’acció molt participat en el qual la joventut té un paper molt representatiu.

 

L’Agenda Urbana ‘Castelló FUTUR’ es planteja com un pla estratègic que servirà de guia i metodologia per a posar ordenar i coordinar les diferents iniciatives del municipi: el Pla General Estructural i d’Ordenació Detallada que està en fase d’aprovació final, el Pla Urbà d’Actuacions Municipals i el Pla de Mobilitat Urbana sostenible (PMUS), tot en això en el marc de la metodologia de la AUE.