SER Maestrat

Anterior
Siguiente

Una suma de deficiències i errors en l’estructura del bloc de Font Nova de Peníscola van ser les causants de l’ensulsiada, segons l’informe de la Conselleria d’Habitatge

El dijous 25 es va complir  un any de l’ensulsiada de part d’un edifici a Peníscola en el qual van morir una dona i un noi de 15 anys i en el qual va resultar ferit greu un altre jove de 26 anys. Una suma de deficiències i errors en l’estructura del bloc van ser les causants d’aquesta ensulsiada, segons l’informe de la Conselleria d’Habitatge, que conclou que no es van respectar els criteris establerts en el projecte de construcció d’aquest edifici.

En el sinistre van quedar atrapades tres persones d’una mateixa unitat familiar… una parella que residia en un apartament amb els seus respectius fills. D’ells, els bombers van aconseguir localitzar amb vida al fill de la dona, mentre que aquesta i el fill de la seva parella van morir atrapats pels enderrocs. El director general de rehabilitació, Alberto Rubio, confirma en  SER  Comunitat Valenciana que els tècnics van detectar diversos factors que van contribuir al fet que l’edifici no aguantés. El principal motiu és que l’execució de l’obra es va allunyar del projecte de construcció. Els maons que es van usar per a sostenir l’estructura eren de pitjor qualitat que els indicats en aquest projecte, els fonaments eren massa fins i la cambra sanitària, que separa el sòl de les zones habitables, estava plena d’humitats i va rebaixar fins a un 40 per cent la capacitat dels murs de càrrega. Una suma de deficiències que, explica, van provocar l’ensulsiada.

 

Rubio no entra, això sí, a valorar qui va tenir la culpa… ja que això correspon a la recerca judicial que encara continua oberta, un any després. L’edifici tenia uns 30 anys i el director general de Rehabilitació revela que, amb una simple revisió rutinària d’aquest edifici, es podria haver evitat l’ensulsiada. Per això insisteix que és molt recomanable vigilar les estructures de tots els edificis de la Comunitat Valenciana, encara que no sigui obligatori per als de menys de 50 anys.

 

 

La part de l’edifici que es va esfondrar pertanyia a un bloc més ampli. En total, 36 veïns van ser desallotjats, encara que la majoria van poder tornar als seus habitatges perquè no estan en risc crític de despreniment. No obstant això, Rubio alerta que aquesta part del bloc també necessita d’una actuació per a reforçar la seva estabilitat, ja que es va construir mitjançant el mateix sistema. Tres famílies que vivien en l’edifici derruït no van poder tornar a les seves cases i l’Ajuntament de Peníscola al costat de la Conselleria d’Habitatge els va proporcionar altres domicilis en la localitat de Benicarló.