SER Maestrat

Anterior
Siguiente

Racó literari: Josep Lluis Porcar presenta «Els Ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria»

Joan Lluís Porcar Orihuela, tècnic documentalista a la Universitat Jaume I, és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València. Forma part del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. És autor de diverses ponències i publicacions sobre memòria històrica, història del segle XX, Guerra Civil, repressió franquista, arxius i fosses de la guerra i el franquisme, i ha intervingut en actes i jornades i ha impartit conferències sobre aquestes temàtiques

Sinopsi Onada Edicions:

Una societat que ha viscut episodis traumàtics es troba immersa en una sèrie de tensions polítiques i ideològiques que determinen com i què es recorda i què s’oblida, i quin tractament dona als seus espais de memòria.

La Guerra Civil va sacsejar la vida a tots els pobles de la comarca dels Ports, no sols per la violència i el cost humà en vides humanes que va suposar, sinó també per les importants transformacions socials i econòmiques que es van intentar impulsar en l’etapa republicana i les expectatives que s’hi van generar. La nostra comarca va ser el primer territori de la província de Castelló que va patir combats i va ser conquerida en primer lloc per les tropes franquistes.

Aquest treball recull noves informacions sobre aquesta convulsa etapa de la nostra història, i aporta un estudi sobre la repressió franquista i sobre els nostres espais de memòria. Pretén obrir, entre els habitants de la comarca i les seues institucions, la reflexió, el debat i l’anàlisi sobre la història i la memòria dels que han estat exclosos de l’imaginari col·lectiu i de la representació social del passat.

Oferir unes referències històriques i biogràfiques que ajuden a construir una memòria democràtica al territori està directament relacionat amb la revisió del discurs històric d’una societat i la construcció de ciutadania. Cal que el record i la commemoració es representen en els espais de memòria per a entendre el nostre passat, així es poden convertir en un referent per a projectes educatius, turístics i culturals, i impulsar una cultura de la pau.