Declaracions del vicesecretari general de LA UNIÓ, Luis Javier Navarro
Comença la verema amb la recol·lecció de raïm blanc i moscatell en el conjunt de zones productores de la Comunitat Valenciana i les perspectives de collita venen marcades per la greu i prolongada sequera, segons LA UNIÓ.
Amb aquest escenari, l’organització preveu un descens productiu en una primera estimació del 29%, la qual cosa pot suposar la collita més baixa dels últims 30 anys.
I és que la sequera continua causant estralls en els diferents cultius del camp valencià. L’organització agrària preveu una producció de raïm de vinificació en la campanya 2024/2025 d’al voltant de 1,47 milions de hectólitros, amb una clara caiguda en relació amb la passada i que seria així un 42% més baixa que la mitjana dels últims 30 anys.
Per Denominacions d’Origen, en la d’Utiel-Requena i València la disminució de collita respecte a la passada podria ser del 30%, en la DO Alacant del 31% i en la IGP Vins de Castelló la baixada seria del 27%.
A part del descens de collita cal assenyalar que moltes vinyes s’estan assecant, la qual cosa està provocant el creixent abandó de terres de cultiu i de viticultors en la Comunitat Valenciana.
En el costat positiu de la pròxima campanya de verema, LA UNIÓ destaca la bona qualitat del raïm i l’absència de problemes sanitaris greus per malalties i fongs.
Sobre els preus en aquests moments únicament es podria parlar d’un cultiu rendible en la vinya per al raïm blanc destinat a l’elaboració de cava. Si l’any passat la mitjana de les cotitzacions en origen va ser de 0,70 euros/quilo, en aquesta ja passen de 0,80 €/kg i amb perspectives a l’alça. Per a la resta, altre raïm blanc o varietats de raïm negre les cotitzacions no cobreixen ni els costos de producció.
LA UNIÓ assenyala que és necessari un repunt de preus amb l’objectiu que “els productors de la Comunitat Valenciana vegen compensat en part el minvament de collita i els elevats costos de producció que paguen pels inputs que empren”.
L’organització agrària insisteix a reclamar a les diferents Administracions ajudes extraordinàries per als productors de raïm de vinificació. En diverses ocasions ha sol·licitat a la Conselleria i Ministeri d’Agricultura que establisca amb caràcter d’urgència una ajuda excepcional i directa per a aquestes explotacions agrícoles i també per a les d’olivar, ametlers, cereals i raïm de taula. No obstant això, no hi ha hagut una resposta positiva a cap d’aquestes demandes.
En aquest sentit, un estudi recent de LA UNIÓ certificava ja en més de 24 milions les pèrdues per als viticultors de la Comunitat Valenciana per les conseqüències de la sequera. A més, únicament contemplava les pèrdues econòmiques directes i només d’aquesta campanya 2024/2025, sense tindre en compte les de les pròximes ni la mort de l’arbratge o les pèrdues indirectes de mà d’obra, cellers, logística, etc.,
El cultiu de la vinya, al costat del de l’olivar, són els únics que no han tingut ajudes ni per a compensar les pèrdues de la sequera o els efectes de la guerra d’Ucraïna.