Declaracions de Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ
La Unió Llauradora ha confirmat oficialment la presència del Trips Scirtothrips aurantii a les zones productores de la Comunitat Valenciana. La Conselleria d’Agricultura ha comunicat aquesta situació al Ministeri d’Agricultura, la Comissió Europea i altres comunitats autònomes.
La Conselleria d’Agricultura ha enviat ja la declaració oficial d’existència de la plaga per a la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat en els pròxims dies. LA UNIÓ indica que ara estan a l’espera de l’elaboració de recomanacions per part de la Conselleria d’Agricultura i l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), tot i que existeix un Pla de Contingència del MAPA des de febrer de 2021 amb les mesures a adoptar. Recentment, LA UNIÓ alertava d’un atac inusual i fort d’un trips en cultius citrícoles del sud d’Alacant i en el cultiu del caqui de la Ribera Alta, que podria ser el Scirtothrips aurantii, provinent d’Àfrica i el Iemen, detectat a Espanya des de novembre de 2020 a la província de Huelva.
Les temperatures hivernals d’aquest any, càlides per a l’època, juntament amb una humitat relativa suficient, han afavorit el desenvolupament i la dispersió del Scirtothrips aurantii a zones productores de Sevilla, Huelva i el sud de Portugal. Ara, també s’ha certificat la seva arribada a la Comunitat Valenciana. LA UNIÓ, després de les peticions de diversos associats que observaven danys en els seus fruits, va realitzar prospeccions juntament amb tècnics de sanitat vegetal de la Conselleria d’Agricultura per verificar que es tractava d’aquest Trips, com així ha estat confirmat finalment. Aquesta és una plaga molt polífaga que afecta més de 70 espècies vegetals de diferents famílies botàniques. Per tant, és una plaga de gran importància econòmica en cítrics, principalment en varietats de taronja, però també pot afectar la producció d’alvocat, raïm de taula, magrana i caqui, on provoca danys en els fruits, fent-los perdre valor comercial.
El Ministeri d’Agricultura va publicar un pla de contingència al febrer de 2021 que estableix les mesures de control d’aquest trips dins del Programa Nacional per a l’Aplicació de la Normativa Fitosanitària. Des de LA UNIÓ se reclama al Ministeri d’Agricultura que reforci les fronteres davant el perill d’entrada de noves plagues a causa de l’augment de les importacions de cítrics, i que les diferents administracions públiques posin en marxa ajudes per a les explotacions afectades.
Per la seva part, el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, destaca la necessitat de reforçar la producció autòctona davant les importacions i assenyala que “les Administracions han d’apostar per salvaguardar les produccions d’aquí, ja que dependre de les importacions comporta un risc clar per a l’entrada de malalties letals per a la citricultura europea i un alt cost ambiental”.