SER Maestrat en directe

Podcast | La Diputació aprova els projectes del pla de transició energètica per a la instal·lació de fonts d’energia d’autoconsum amb el qual els ajuntaments aconseguiran estalviar un 30% en la factura de la llum.

  • La Junta de Govern aprova la Fase 1 del pla inclòs en Diputació Resol que contempla 44 instal·lacions de fonts d’energia d’autoconsum en 34 municipis de la província de menys de 1.000 habitants
  • El conjunt dels projectes sumen 1,1 milions d’euros i “no sols suposaran una reducció de l’impacte mediambiental del municipi i la seua sostenibilitat, sinó que constituiran un important estalvi en els comptes de la hisenda local” ha ressaltat la presidenta Marta Barrachina

 La Diputació Provincial de Castelló aprova els projectes del pla de transició energètica per a la instal·lació de fonts d’energia d’autoconsum en els municipis adherits al pla Diputació Resol i amb el qual els ajuntaments aconseguiran un estalvi del 30% en la seua factura de la llum.

La Junta de Govern celebrada este dimarts en la institució provincial ha aprovat la Fase 1 del pla que contempla els projectes de 44 instal·lacions de fonts d’energia d’autoconsum en 34 municipis de la província de menys de 1.000 habitants. Com ha explicat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, “este pla provincial de cooperació per a la transició energètica té com a objectiu promoure fonts d’energia renovable, especialment d’autoconsum, en les dependències municipals”.

“Les instal·lacions de generació neta no sols suposaran una reducció de l’impacte mediambiental del municipi i la seua sostenibilitat, sinó que constituiran un important estalvi en els comptes de la hisenda local”, ha subratllat la dirigent provincial.

El diputat responsable de l’àrea, José María Andrés, ha explicat per la seua part que durant el primer any d’este pla de transició energètica es beneficiaran 33 municipis de menys de 1.000 habitants i un total de 44 projectes, “els quals corresponen a instal·lacions en espais municipals com, per exemple, ajuntaments, espais polifuncionals, col·legis, locals socioculturals, poliesportius, cases de la Cultura, piscines municipals o seus municipals”. El conjunt dels projectes s’han dividit en tres lots, sumen un total de 1,1 milions d’euros i el termini d’execució s’ha establit en quatre mesos.

“La finalitat d’estes instal·lacions és reduir els costos corresponents al consum de l’energia elèctrica, la millora de l’eficiència energètica, així com la disminució de les emissions associades a estos centres”, ha recalcat José María Andrés.

A més del pla de transició energètica, una altra part crucial del programa Diputació Resol és la contractació centralitzada del subministrament elèctric. Davant la volatilitat dels preus de l’energia i l’escalada de la despesa a la qual s’enfronten els ajuntaments, la Diputació de Castelló oferix la contractació centralitzada d’energia sostenible per als municipis. Este pla permetrà estalvis significatius per als municipis ja que tindran accés a un contracte més eficient amb el preu indexat.

Finalment, el tercer eix del pla fa referència al servici de gestió d’enllumenat públic municipal. Este servici integra tecnologia de telegestió Smartvillages i permet una gestió eficient d’enllumenat públic. La proposta conjumina i coordina els servicis d’assessorament i assistència tècnica ja prestats per esta institució als municipis, d’una forma estructurada i integral.

Depuradora de Villamalur i convenis

En un altre ordre de coses, la Junta de Govern celebrada este dimarts també ha aprovat una altra sèrie de qüestions com, per exemple, el projecte bàsic i d’execució de l’estació depuradora d’aigües residuals a Villamalur, que compta amb un pressupost de 682.342,23 euros més l’IVA i un termini d’execució de nou mesos.

A més d’este projecte encaminat a la millora del sanejament i la depuració d’aigües residuals, la Junta de Govern ha aprovat convenis singulars com el dirigit a l’Associació CO-NET ART, per a l’organització de residències artístiques entorn de la ceràmica contemporània a la província de Castelló l’any 2024; el conveni singular ‘Programa Castelló Global Program 2024’ i el destinat al ‘Programa Talent Rural 2024’. També s’ha aprovat el conveni de col·laboració entre la Diputació Provincial de Castelló i l’Associació Cultural El Sac serveis i activitats culturals per a la realització de Marte Fira d’Art Contemporani de Castelló per al present any. L’aprovació dels convenis amb l’Associació PROART Santa Bàrbara, amb la Junta Local Fallera de la Vall d’Uixó i amb la Comissió Organitzadora Carnestoltes Vinaròs també s’han inclòs en la Junta de Govern d’este últim dia del mes d’abril.