SER Maestrat

Anterior
Siguiente

Olivicultors i trulls es plantegen no recol·lectar en no haver-hi a penes olives a causa de la sequera

Al Baix Maestrat i l’Alt Maestrat podrien arribar a assolir un 15% de la producció habitual, en alguns casos el que és just per cobrir despeses

N. de P.

En un any amb els preus de l’oli d’oliva disparats a màxims històrics, els olivicultors de la Comunitat Valenciana amb prou feines tenen olives als seus camps a causa de les adversitats climàtiques. Segons les estimacions de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), la producció autonòmica al sector de l’oliverar es desplomarà al voltant del 90% respecte a una collita normal. Fins a tal punt és l’escassetat prevista que olivicultors i trulls valencians s’estan plantejant no emprendre ni tan sols les tasques de recol·lecció, confecció i transport de les olives.

El responsable de la sectorial de l’oliverar d’AVA-ASAJA, Luis Julián Pérez, afirma que “en algunes comarques interiors de València com Utiel-Requena no hi ha collita, o n’hi ha tan poca que creiem que no serà viable recollir-la. Podrien valer més els jornals dels productors i dels trulls que el preu obtingut per una quantitat tan escassa. En el millor dels casos podrien obrir trulls uns quants dies per entrar la producció d’aquells camps que sí que en tinguin prou, però no esperem gens beneficiar-nos de les elevades cotitzacions que maneja el mercat de l’oli”.

L’olivicultor i associat d’AVA-ASAJA Castelló, Carlos Pérez, matisa que “en zones castellonenques com la Plana Alta, el Baix Maestrat i l’Alt Maestrat podrien arribar a assolir un 15% de la producció habitual, en alguns casos el que és just per cobrir despeses. Tant de bo el preu sigui alt perquè els costos de producció s’han duplicat pràcticament en un any, entre les pujades de la poda, l’abonat, els tractaments fungicides, etc.”

L´organització agrària atribueix aquest enfonsament productiu a una sèrie d´inclemències meteorològiques. Primer, les pluges persistents durant els mesos primaverals d’abril i maig van afavorir atacs virulents de repil, un fong que delma les fulles i debilita les oliveres. Posteriorment, la manca de pluges i les ones successives de calor al llarg de l’estiu van intensificar la caiguda a terra d’olives a causa de l’estrès hídric dels arbres.

Per això, AVA-ASAJA insisteix a sol·licitar tant al Govern central com a la Generalitat Valenciana ajudes dirigides a alleujar les greus pèrdues de producció i els sobrecostos econòmics ocasionats per la sequera en sectors agropecuaris afectats com és el cas de l’oliverar.