SER Maestrat

Anterior
Siguiente

Morella es un dels 16 destins locals o supramunicipals que formaran part del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí Comunitat Valenciana 2022

L’aprovació final del Pla 2022, al qual se sumaran tres accions de Cohesió de Destí d’àmbit provincial, es durà a terme en la Conferència Sectorial de Turisme prevista per a novembre

N. de P.

Turisme Comunitat Valenciana ha comunicat a 16 destins locals o supramunicipals de la Comunitat Valenciana que han superat la primera fase d’avaluació corresponent a la convocatòria extraordinària 2022 del Programa Plans de Sostenibilitat Turística en Destins. Morella ha estat un d’ells.

Aquest programa es finança amb càrrec als fons Next Generation EU i Turisme exerceix, al costat de la Secretaria d’Estat de Turisme, d’entitat avaluadora de les propostes rebudes i el compliment dels requisits imposats per la normativa comunitària i nacional d’aplicació.

La convocatòria per a accedir a aquests Plans Territorials de Sostenibilitat Turística en Destí Comunitat Valenciana (PTSTD 2022) es basa en un procés de concurrència competitiva en el qual les sol·licituds presentades passen per un procés d’avaluació tècnica, sent necessari que la proposta presentada aconsegueixi almenys 70 punts sobre 100 per a ser considerada APTA i per tant ser susceptible de rebre finançament de la UE.

D’aquesta manera, finalitzada la primera fase de preselecció, 16 destins de la Comunitat Valenciana han superat la mateixa i rebut els seus Plans de Sostenibilitat Turística en Destí la qualificació d’apte sobre la base del compliment de diferents requisits relatius a la trajectòria turística del destí i les inversions plantejades en els àmbits de transició ecològica, eficiència energètica i transformació digital, i competitivitat.

L’aprovació final dels Plans Territorials de Sostenibilitat Turística en Destí Comunitat Valenciana de 2022 i la distribució pressupostària per comunitat autònoma es durà a terme en la Conferència Sectorial de Turisme prevista per a el mes vinent de novembre.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat la “alta participació” dels municipis i mancomunitats de la Comunitat Valenciana en aquesta segona convocatòria. “Hem rebut un total de 52 sol·licituds, de les quals 16 han passat finalment el tall de puntuació superior a 70 punts que es marca en l’estratègia”.

En concret, els Plans de Sostenibilitat Turística en Destí que han obtingut una valoració superior o igual a 70 punts són els correspondinetes a Elx, Benidorm, Riba-roja de Túria, Alacant, Guardamar del Segura, Alfàs del Pi, Oliva, el Poble Nou de Benitatxell, la Vila Joiosa, Castelló de la Plana, Morella, Cofrents, Santa Pola, El Campello, i Gandia i la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.

Als Plans de Sostenibilitat Turística en Destí declarats aptes cal sumar les tres Accions de Cohesió de Destí (ACD) promogudes per la Generalitat, a través de Turisme CV, que executaran les tres Diputacions Provincials.

Aquestes tres ACD tenen en comú la posada en marxa d’accions dirigides a establir sinergies entre espais turístics de costa, urbans i d’interior que contribueixin a generar fluxos turístics des dels llocs més visitats a aquells altres en fase de dinamització turística.

El titular de Turisme també ha recalcat la representativitat territorial de les propostes rebudes, que “són reflex de la importància del sector turístic en cadascuna de les tres províncies”. De les 52 propostes presentades, 21 corresponen a la província d’Alacant, 18 a la de València i 13 a la de Castelló. Així mateix, les 3 ACD corresponen a propostes presentades per les tres Diputacions Provincials de la Comunitat.

Francesc Colomer ha volgut recalcar que aquests plans “formen part de la nostra estratègia turística”, i en aquest sentit, ha explicat que el “projecte final s’elabora des de Turisme”, que és qui s’encarrega de triar als destins per als Plans de Sostenibilitat Turística extraordinaris i el ACD”.

Cal assenyalar que Turisme Comunitat Valenciana ha comunicat tant als 16 destins que han superat la primera fase d’aquesta convocatòria, com als que han resultat no aptes. En aquest cas, s’ha animat a aquests destins a presentar-se en la pròxima convocatòria i se’ls ha ofert assessorament tècnic amb l’objectiu de facilitar la seva incorporació en pròximes convocatòries.

En l’actualitat hi ha 11 Plans Territorials de Sostenibilitat Turística en Destí Comunitat Valenciana en marxa en la Comunitat corresponents a la convocatòria de 2021. Es tracta de deu entitats locals i una mancomunitat, que són Alcalà de Xivert, Alcoi, Benissa, Dénia, Finestrat, Orpesa, Torrevella, València, Cullera, Bocairent, i la Mancomunitat de l’Interior Terra del Vi.

A això, cal afegir la ACD en desenvolupament per Turisme CV amb una inversió estimada pròxima als 16 milions d’euros i entre les accions dels quals es troben, entre altres, el desenvolupament del Sistema d’Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana o la senyalització intel·ligent de rutes de productes experiencials.

Sobre aquests plans

Els Plans de Sostenibilitat Turística en Destí que executen les Entitats Locals són subprojectes niats al Pla Territorial de Sostenibilitat Turística en Destí Comunitat Valenciana, que al seu torn s’integra en el projecte Estratègia de Sostenibilitat Turística de la Secretaria d’Estat de Turisme.

A més, es desenvolupen en execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), dins de l’apartat ‘Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat’, que té per objecte reforçar la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial del turisme i que aquest Pla de Recuperació és finançat enterament per fons europeus Next Generation EU.

La Comunitat Valenciana rebrà un total de 139,1 milions de Fons Next Generation EU a executar en tres anys per a impulsar aquests plans de Sostenibilitat Turística en Destí Extraordinaris. En concret, el pla territorial anual de 2021 va comptar amb 49,5 milions d’euros. En 2022 la dotació prevista és de 53,8 milions d’euros; i en 2023 es realitzarà una tercera convocatòria per a aquests plans amb 35,8 milions d’euros.